Neka iftar bude begovski: Donosimo recept za kraljicu svih čorbi

0
Radiosarajevo.ba
Neka iftar bude begovski: Donosimo recept za kraljicu svih čorbi
Foto: Instagram / Begova čorba

U današnjem prijedlogu za iftar, predlažemo vam begovu čorbu, "kraljicu svih čorbi" u bosanskoj kuhinji.

Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:

Potrebno:

  • 300 g kokošijeg mesa
  • 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • 20 g suhe bamije
  • 1 žumance
  • 50 gr kajmaka ili milerama
  • 1/2 limuna
  • 1 lovorov list
  • malo soli i bibera

Priprema:

Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani. Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati. Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.

Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!

Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!

Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer. U drugoj šerpi staviti puter, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min. Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.

Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije