Neka iftar bude begovski: Donosimo recept za kraljicu svih čorbi
U današnjem prijedlogu za iftar, predlažemo vam begovu čorbu, "kraljicu svih čorbi" u bosanskoj kuhinji.
Vrhunska čorba koja u potpunosti opravdava prefiks pravi se na sljedeći način:
Potrebno:
- 300 g kokošijeg mesa
- 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
- 50 g putera
- 50 g brašna
- 20 g suhe bamije
- 1 žumance
- 50 gr kajmaka ili milerama
- 1/2 limuna
- 1 lovorov list
- malo soli i bibera
Priprema:
Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani. Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati. Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice.
Bravo | Profesori-vijećnici paušalima stipendiraju svoje bivše učenike za nastavak školovanja!
Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer. U drugoj šerpi staviti puter, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min. Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta.
Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.