Za iftar probajte nešto novo: Ukusna musaka sa krompirom i brokulama oduševit će cijelu porodicu
Jedno od najomiljenih brzih i zasitnih jela koja se često pripremaju za ručak tokom radne sedmice je musaka.
U našim krajevima se tradicionalno priprema s krompirom i mljevenim mesom, ali postoje razne povrtne verzije, na primjer s tikvicama, dok je tradicionalna grčka musaka s patlidžanom.
Ovo je recept za musaku sa krompirom i brokulom.
Sesija Kruga 99: "Odnosi Bosne i Hercegovine s Crnom Gorom bili veoma dobri posljednjih decenija"
Sastojci
- 1 brokula
- 500 g krompira
- 40 g parmezana
- 55 g putera
- 50 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 1/2 kaščica muskatnog oraščića
- mozarella ili neki tvrdi sir
Priprema
Brokulu narežite na cvjetove i kratko dinstajte u vreloj vodi. Krompir narežite i kuhajte 10-15 minuta. Otopite puter pa dodajte brašno. Pržite uz stalno miješanje dok smjesa ne dobije boju.
Ulijte mlijeko i sve vrijeme miješajte da se sastojci dobro sjedine. Posolite, zabiberite i pospite muškatnim oraščićem. Kuhajte dok se umak lagano ne zgusne uz stalno miješanje. Maknite sa šporeta i dodajte parmezan pa promiješajte.
Tepsiju nauljite i na dno stavite papriku. Nauljite i ćoškove. Ulijte bešamel da prekrije dno pa posložite krompir. Ponovno prekrijte bešamelom, pospite naribanom mozzarellom ili tvrdim sirom. Posložite brokulu i opet prelijte umakom pa pospite sirom. Zatim posložite krumpir, prelijte umakom i pospite sirom. Zatim posložite brokulu i opet prelijte bešamelom i pospite sirom.
Musaku pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.