Neodoljivo, jednostavno, lagano: Musaka s tikvicama
Topliji su dani pa i obroci trebaju biti nešto laganiji.
Donosimo vam recept za zaista veoma ukusnu musaku s tikvicama. Nakon što je probate, nestat će za nekoliko minuta i poželjet ćete je često praviti.
Potrebno vam je:
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
- tikvice - 3 komada (oko 1 kg)
- mladi krompirići - 800 g
- kravlji sir - 50 g
- kiselo mlijeko - 400 g
- jaja - 3 komada
- ulje - 20 ml
- mirođija - 1/2 vezice
- mladi luk - 2 stručka
- bijeli luk - 1 stručak, mladi ili 2 čehna
- aleva paprika - 1/2 supene kašike
- kurkuma - 1 prstohvat
- sol
Priprema:
1. Dobro operemo krompiriće i siječemo ih na male kocke. Stavljamo ih u šerpu s vodom, dodajemo 1 kašičicu soli i kuhamo dok ne omekšaju, ali ni u kom slučaju ne smijemo da ih prekuhamo da ne bi postali pire. Ostavljamo krompire da se u potpunosti ohlade, a vodu čuvamo, kasnije ćemo je iskoristiti.
2. Siječemo tikvice na četvrtine i nakon toga svaku siječemo na sitne komade. Stavljamo tikvice i hladne krompire u tepsiju, posipamo alevom paprikom, kurkumom, dodajemo sitno isjeckan luk, bijeli luk i mirođiju. Dodajemo ulje i usitnimo sir, te sve promiješamo kako bi se sastoji svuda ravnomjerno rasporedili.
3. Dodajemo vodu u kojoj smo kuhali krompir, koliko je potrebno da prekrije musaku s tikvicama do sredine. Pečemo na 180 stepeni, miješajući s vremena na vreme, da ne izgori odozgo.
4. Umutimo jaja i kiselo mlijeko i u dobijeni preliv dodajemo malo mirođije i prstohvat soli.
5. Kada musaka ostane skoro bez vode, vadimo iz rerne, prelivamo smjesom od jaja i dopečemo, piše Bonapeti.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.