Neodoljivo, jednostavno, lagano: Musaka s tikvicama

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljivo, jednostavno, lagano: Musaka s tikvicama
Foto: Coolinarika / Grčka musaka

Topliji su dani pa i obroci trebaju biti nešto laganiji.

Donosimo vam recept za zaista veoma ukusnu musaku s tikvicama. Nakon što je probate, nestat će za nekoliko minuta i poželjet ćete je često praviti.

Potrebno vam je: 

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

  • tikvice - 3 komada (oko 1 kg)
  • mladi krompirići - 800 g
  • kravlji sir - 50 g
  • kiselo mlijeko - 400 g
  • jaja - 3 komada
  • ulje - 20 ml
  • mirođija - 1/2 vezice
  • mladi luk - 2 stručka
  • bijeli luk - 1 stručak, mladi ili 2 čehna
  • aleva paprika - 1/2 supene kašike
  • kurkuma - 1 prstohvat
  • sol

Priprema: 

1. Dobro operemo krompiriće i siječemo ih na male kocke. Stavljamo ih u šerpu s vodom, dodajemo 1 kašičicu soli i kuhamo dok ne omekšaju, ali ni u kom slučaju ne smijemo da ih prekuhamo da ne bi postali pire. Ostavljamo krompire da se u potpunosti ohlade, a vodu čuvamo, kasnije ćemo je iskoristiti.

2. Siječemo tikvice na četvrtine i nakon toga svaku siječemo na sitne komade. Stavljamo tikvice i hladne krompire u tepsiju, posipamo alevom paprikom, kurkumom, dodajemo sitno isjeckan luk, bijeli luk i mirođiju. Dodajemo ulje i usitnimo sir, te sve promiješamo kako bi se sastoji svuda ravnomjerno rasporedili.

3. Dodajemo vodu u kojoj smo kuhali krompir, koliko je potrebno da prekrije musaku s tikvicama do sredine. Pečemo na 180 stepeni, miješajući s vremena na vreme, da ne izgori odozgo.

4. Umutimo jaja i kiselo mlijeko i u dobijeni preliv dodajemo malo mirođije i prstohvat soli.

5. Kada musaka ostane skoro bez vode, vadimo iz rerne, prelivamo smjesom od jaja i dopečemo, piše Bonapeti.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije