Prijedlog za današnji ručak: Popularna lijena musaka
Priprema je brža nego spremanje klasične musake, a uvijek možete ubaciti i koji komadić povrća koji vam neko vrijeme stoji u frižideru.
Donosimo vam nikad bržu i nikad ukusniju musaku. Lijena je jer nema slaganja slojeva, već se krompir reže na kockice.
U slast!
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Sastojci:
- 600 g faširanog mesa
- 1 kg krompira
- 1 crveni luk
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- 3 kašike paradajz pelata
- (po želji) 1 paprika, tikvica, patlidžan ili neko drugo povrće
- 2 čene bijelog luka
- 450 ml vode
- sol, biber
Za preljev
- 180 g pavlake
- 2 jaja
- 1 kašika brašna
- sol, biber
Tražit ćete porciju više: Ćuftice u rerni sa sosom od pavlake
Pripremite povrće
Krompir ogulite i nasjeckajte na manje kockice. Tikvicu, patlidžan, papriku, ili koje god povrće ste odabrali, operite, po potrebi ogulite i narežite na kockice. Crveni i bijeli luk očistite i nasjeckajte na sitno.
Pripremite meso
U posudi pomiješajte faširano meso, paradajz pelat, crvenu papriku, dodajte vodu i začinite po želji. Dobro promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Složite musaku
Nauljite malo dublju posudu koju ste odabrali za musaku, dodajte narezano povrće i pripremljeno meso, promiješajte da se sastojci povežu i poravnajte. Po potrebi dodajte još malo vode kako bi svo povrće bili pokriveno vodom.
Stavite peći
Musaku stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni 35-40 minuta.
Napravite preljev
U posudi pomiješajte kiselu pavlaku, jaja, brašno, začinite sa soli i biberom.
Prelijte preko musake
Pripremljeni preljev prelijte preko musake, pecite dodatnih 15-20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.