Najukusnije pite i peciva: Evo na kolikoj se temperaturi trebaju peći

1
Radiosarajevo.ba
Najukusnije pite i peciva: Evo na kolikoj se temperaturi trebaju peći
Foto: Coolinarika / Ilustracija

Pita se pravi od jufki, kupovnih ili domaćih, kao i raznih preljeva, a može da bude slana ili slatka.

Prva saznanja o pitama datiraju još iz vremena drevnog Egipta i antičke Grčke, a kasnije su ih Rimljani donijeli u Evropu.

Svaka zemlja je prilagođavala recept svojim običajima i hrani, pa zato danas postoji puno različitih načina za njenu pripremu.

Prva poruka Džanana Muse nakon maestralne pobjede

Prva poruka Džanana Muse nakon maestralne pobjede

Na internetu možete da pronađete recept za pitu po vašoj želji, ali u njima ne piše uvijek na kojoj se temperaturi peku. Kao i svako jelo i određene vrste pita se peku na različitoj temperaturi, a i vrijeme se razlikuje u zavisnosti da li koristite jufke ili tijesto, piše Krstarica.

Ono što je najbitnije je to da se sve pite, kao i različita peciva, peku u zagrijanoj rerni. Također, ako vidite da pita tokom pečenja može da zagori, pokrijte je vlažnim papirom za pečenje ili aluminijskom folijom, kako bi se i unutrašnjost ispekla.

Starinsko jelo: Pita od krompira i sira, brzo gotova, a sočna i zasitna

Starinsko jelo: Pita od krompira i sira, brzo gotova, a sočna i zasitna

Ako pečete pecivo, izaberite višu temperaturu oko 200-250°C, ali i ovo zavisi od vrste peciva. Ona se brže suše na manjim temperaturama i gube na ukusu.

Na 240°C se peče pita koja u sebi sadrži kvasac i to oko 45 minuta, a za onu sa gotovim jufkama vam je potrebno 30 minuta na temperaturi od 220°C. Ako pravite pitu sa lisnatim teijestom pecite je na 220°C oko 30-45 minuta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije