Proljetna salata od krastavaca i leblebija zadovoljit će svako nepce
Polako dolazi njihovo vrijeme. Krastavci su dobar izvor fitonutrijenata, biljnih komponenata koje nas štite od različitih bolesti. Među njima su flavonoidi, lignani, triterpeni.
Osim što odlično osvježavaju, zbog više od 90 posto vode koje u sebi sadrže, spomenuti flavonoidi u krastavcima sprečavaju oslobađanje slobodnih radikala i ublažavaju bol, piše Živim.
Uz to, zbog velike zastupljenosti kalija, pokazali su se odličnim u snižavanju visokog krvnog pritiska. Ako nemate ideju kako ovo povrće ukomponirati u svoj obrok, donosimo jednostavan recept za cjeloviti obrok.
Dodik najviše sankcionisan političar u regionu: Koje posljedice ima za BiH?
Salata od krastavaca i leblebija
Ne možete pogriješiti sa salatom od krastavaca i slanutka s fetom i limunom. Ovo je zapravo odličan pikantan i osvježavajući obrok koji dodatno možete obogatiti svježim začinima poput origana, kopra, peršuna ili vlasca.
Sastojci za 4 porcije
- 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 kašike soka od limuna
- 1⁄4 kašikice soli
- 1⁄4 kašikice mljevenog bibera
- 1 limenka leblebija
- 300 grama krastavca, narezanog na kockice
- 25 grama izmrvljenog feta sira
- 25 grama sitno nasjeckanog crvenog luka
- 25 grama crvene paprike narezane na kockice
- prstohvat nasjeckanog svježeg kopra
Priprema
Pomiješajte ulje, limunov sok, sol i biber u velikoj zdjeli. Dodajte leblebije, krastavac, fetu, crveni luk, papriku i kopar. Dobar tek!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.