Jednostavan trik kako da zelena salata potraje sedmicu dana duže

0
Radiosarajevo.ba
Jednostavan trik kako da zelena salata potraje sedmicu dana duže
Foto: Pexels / Zelena salata

Čuvanje zelene salate i drugog zelenog lisnatog povrća u frižideru nakon kupovine možda vam se ne čini previše pametnom idejom jer nakon dan ili dva postaje povenulo, ali postoji jedan jednostavan trik koji će vam pomoći da vaše salate potraju mnogo duže.

Kristin Marr, kulinarski guru ističe kako je zelena salata na glasu kao jedno od povrća koje se najbrže kvari zbog specifične potrebe za vlagom i osjetljive građe.

"Povrće treba vlagu, ali previše vlage mu je neprijatelj i izazvat će prijevremeno truljenje. To je razlog zašto ne biste trebali povrće prati unaprijed, već isključivo neposredno prije upotrebe", pojašnjava Marr.

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Hoće li napadnuta zastupnica Elzina Pirić dobiti policijsku zaštitu? Evo šta kaže ministar Isak

Uz to, dodaje da zelena salata treba i protok zraka, što je ujedno i razlog zašto se brzo kvari kad se u plastičnim vrećicama akumulira previše vlage. S druge strane, presuh zrak u hladnjaku može dovesti do toga da prerano povene.

Višak vlage

Kako biste sve to izbjegli, Kristin Marr je podijelila jednu jednostavnu metodu pohrane povrća za koju je potrebno samo pet minuta, a može pomoći da zelenu salatu, kelj ili špinat održite svježim sedmicu dana duže i više od toga.

Da li je sigurno jesti hranu čija je ambalaža napuhana? Odgovor će vas iznenaditi

Da li je sigurno jesti hranu čija je ambalaža napuhana? Odgovor će vas iznenaditi

Jedan od najučinkovitijih načina da zelenu salatu održite svježom jest da se pobrinete da listovi nisu previše izloženi vlazi, a to možete postići tako da je stavite u vrećice s patentnim zatvaračem zajedno s kuhinjskim ubrusom. Razdvojite listove glavice salate i stavite ih u vrećicu s patentnim zatvaračem zajedno s malo kuhinjskih ubrusa. Zatvorite vrećicu i stavite je u frižider.

"Ubrusi će upiti višak vlage i spriječiti da se povrće ne ovlaži previše, što bi moglo dovesti do truljenja" – rekla je Kristin te dodala da je važno ne natrpati vrećicu previše jer je salati potreban protok zraka da bi mogla zadržati svježinu. S tom metodom, vaše će povrće potrajati sedmicu dana, a ponekad i duže, piše Živim.gloria.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije