Svi izbjegavamo ovaj dio lubenice, a ne bismo trebali: Navodno je veoma zdrav

1
Radiosarajevo.ba
Svi izbjegavamo ovaj dio lubenice, a ne bismo trebali: Navodno je veoma zdrav
Foto: Pixabay / Lubenica

Sjemena lubenice, često zanemarena nuspojava uživanja u ovom sočnom voću, u stvari su pravo blago u malom.

Mnogi se pitaju da li je bezbijedno jesti sjeme lubenice, a istina je da su navodno one veoma zdrave. Bez obzira na to da li su crna ili bijela, sjemena lubenice mogu doneti brojne koristi za vaše zdravlje.

Na primjer, bijela sjemena u lubenici su u stvari nesazrijela sjemena smeštena u bijelim omotačima. Iako možda ne izgledaju kao klasična sjemena, ova bijela zrnca sadrže neka hranljiva jedinjenja, poput magnezija, gvožđa, folata i niacina. Sa druge strane, crna sjemena su zrela, plodna sjemena koja mogu da proklijaju i izrastu u biljku lubenice ako ih posadite. Oba tipa semena su potpuno jestiva i prolaze kroz vaš sistem varenja kao nerastvorljiva vlakna, pružajući vašem tijelu korisne hranljive sastojke koji su dobri za zdravlje.

Varhelyi otkrio o čemu je razgovarao sa Konakovićem: Ovog puta iznio je jasan stav

Varhelyi otkrio o čemu je razgovarao sa Konakovićem: Ovog puta iznio je jasan stav

Iako su sjemenke lubenice korisne, važno je napomenuti da pretjerano konzumiranje može dovesti do nekih neželjenih efekata, posebno kod osoba sa osetljivim digestivnim traktom. Previše sjemenki može izazvati zatvor ili gastrointestinalne smetnje, zbog visokog sadržaja vlakana. Ipak, nema preciznih podataka o sigurnoj granici za konzumaciju sjemenki lubenice.

Uz to, ne samo sjemenke lubenice su jestive i dobra za zdravlje, već i sjemenke drugih voća poput krastavca, nara i zmajevog voća. Međutim, treba izbegavati konzumiranje košpica trešanja, jabuka i kajsija, koje mogu biti štetne za organizam.

Dakle, sljedeći put kada uživate u osvežavajućoj lubenici, znajte da su sjemenke dio tog iskustva i da donose koristi vašem tijelu, javlja Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije