Znate li koja je razlika između pizze, focaccie i pinse - hibrida koji oduševljava mnoge?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li koja je razlika između pizze, focaccie i pinse - hibrida koji oduševljava mnoge?
Foto: Printscreen / Pinsa

U posljednje vrijeme, ljubitelji dobre hrane sve više govore o pinsi romani, tradicionalnom italijanskom jelu koje stoljećima nakon nastanka i dalje oduševljava očaravajućim spojem sočnog tijesta i hrskave korice te uvijek mami na zalogaj više.

Nagađa se kako je ovo jelo istinska prethodnica klasične pizze, nastalo van zidina antičkog Rima jedinstvenom tehnikom fermentacije i rastezanje tijesta.

Zbog toga se pinsa naziva vrstom focaccije, a danas je možete probati u tri različite varijante – s mozzarellom i cherry paradajzom, s mortadelom i pistacijama i s pršutom.

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Pariz 2024 | Spektakularnom ceremonijom otvorene Olimpijske igre na rijeci Seni

Današnja verzija ovog jela naziva se i modernom rimskom pincom jer je nadograđena savremenim tehnikama pripreme te raznovrsnim dodacima poput mortadele, mozzarelle, povrća, umaka od rajčice ili vrhnja, gljivama..

Koliko je pinsa u moderno doba zaludila foodieje širom svijeta, najbolje potvrđuje podatak da danas postoji više od 7.000 registrovanih pinserija!

Pinsa

Neodoljivi hibrid focaccije i pizze

Riječ je o jelu koje se priprema rastezanjem ili širenjem tijesta, a potom i pritiskanjem rukama dok se ne dobije željeni ovalni oblik nalik na focacciju.

Njena tekstura neodoljivo je mekana i prozračna te puno lakša za probavu od pizze. Baš zbog toga ćete i nakon većih količina slasne pinse osjećati lakoću, poletnost i sitost, bez osjećaja nadutosti i težine u želucu.

Za razliku od pizze, tradicionalna pinsa peče se u metalnoj posudi, a ne u krušnoj peći. Upravo joj metalna posuda osigurava bolje provođenje toplote za postizanje hrskave korice i mekane unutrašnjosti, ali i pomaže zadržati prepoznatljiv oblik tokom pečenja.

Osim brašna, u smjesu idu i uobičajeni sastojci poput kvasca, soli, ulja i vode, zbog čega je njena priprema relativno jednostavna. Ali, da biste dobili pinsu nalik pravom talijanskom specijalitetu, potrebno je ponešto iskustva, ali i strpljenja s dugotrajnim procesom fermentacije, koji je ključan za konačan uspjeh.

Ako se sami želite upustiti u pripremu ovog slasnog jela, idealnog za doručak ili večeru, donosimo recept s detaljnim pojašnjenjem koraka kako biste izbjegli sve zamke pripreme očaravajuće pinse.

Pinsa

Sastojci:

  • 800 grama pšeničnog brašna
  • 150 grama rižinog brašna
  • 50 grama sojinog brašna
  • 25 grama soli
  • 20 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 litra hladne vode
  • 1 vrećica suhog kvasca

Za preliv (po izboru):

  • Paradajz (pelati ili svježi umak od paradajza)
  • Mozzarella
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, origano, bosiljak
  • Ostali dodaci po želji (šunka, gljive, povrće, itd.)

Priprema:

U velikoj posudi pomiješajte pšenično, rižino i sojino brašno. U drugoj posudi otopite kvasac u hladnoj vodi.

Postepeno dodajte mješavinu brašna u vodu s kvascem, miješajući dok ne dobijete homogenu smjesu. Dodajte so i maslinovo ulje, te nastavite miješati dok se sve dobro ne sjedini.

Mijesite tijesto rukama ili mikserom (s kukom za tijesto) oko 10-15 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte posudu plastičnom folijom ili vlažnom krpom i ostavite tijesto da fermentira u hladnjaku najmanje 24 sata (idealno 48-72 sata).

Nemate vremena da pripremite pizzu? Ovako ćete napraviti tijesto koje se ne mora dizati

Nemate vremena da pripremite pizzu? Ovako ćete napraviti tijesto koje se ne mora dizati

Nakon fermentacije, izvadite tijesto iz firidera i ostavite ga na sobnoj temperaturi 1-2 sata. Zagrijte rernu na najvišu temperaturu (oko 250-280°C) i, ako imate, stavite kamen za pizzu u rernu da se zagrije.

Razdijelite tijesto na dva ili tri dijela, zavisno od željene veličine pinse. Svaki dio tijesta nježno oblikujte rukama na pobrašnjenoj površini u ovalni oblik, debljine oko 1 cm. Pazite da ne izbacite zrak iz tijesta kako bi ostalo prozračno.

Stavite tijesto na papir za pečenje ili na pobrašnjeni pleh. Premažite tijesto umakom od paradajza, dodajte narezanu mozzarellu i ostale dodatke po želji. Pokapajte maslinovim uljem i začinite saoli, biberom, origanom i bosiljkom.

Pecite pinsu u zagrijanoj rerni 10-15 minuta, ili dok rubovi ne postanu zlatno smeđi, a sir se ne otopi i zapjeni.

Izvadite pinsu iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije rezanja. Poslužite odmah, uživajući u laganoj i hrskavoj teksturi ovog tradicionalnog rimskog jela. ž

Nastavak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije