Italijanka otkrila kako se pravilno jede pizza: U ovome mnogi griješe

1
Radiosarajevo.ba
Italijanka otkrila kako se pravilno jede pizza: U ovome mnogi griješe
Foto: Collage / Žena jede pizzu

U Bosni i Hercegovini je pizza veoma omiljena, ali je ipak u Italiji njena prava "domovina". U različitim krajevima, razlikuju se mišljenja o veličini i dodacima.

Ipak svi se slažu da je autentična pizza stvorena u Napulju, gde je "margherita" glavni recept. Ovo "sirotinjsko jelo" tamo se pravilo od ostataka tijesta za hljeb. Ime je dobilo po grčkom nazivu za okrugli hljeb – pita – samo što su ga Italijani pogrešno izgovarali.

Prvo su na pizzu stavljali ono što se našlo na farmi – maslinovo ulje i paradajz. Krajem 18. stoljeća, dodati su mozzarela i bosiljak, pa je pizza dobila sve tri boje italijanske zastave – crvenu, zelenu i bijelu.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Ako želite da jedete pizzu kao Italijani, nemojte tražiti nikakve "egzotične" dodatke – piletinu ili ananas, pa čak ni kečap ili parmezan. Također, nepisano je pravilo da se uz pizzu ne pije vino niti naručuje capuccino. Obično se služe pivo ili kisela voda.

Na kraju – kako da jedete picu? Slobodno zaboravite viljušku i nož, pravi Italijani će najčešće samo presaviti krišku na pola po dužini i jesti picu prstima, javlja Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije