Nekada je pripadalo samo bogatima: Isprobajte Čorbadžijsko jelo
Ovo jelo ima zanimljiv naziv, a još bolji ukus.
U pitanju je Čorbadžijsko jelo, neodoljivi gulaš koji se nekada spremao samo bogatim.
Donosimo vam recept za starinsko jelo u kojem ćete uživati.
Sastojci:
500 g mesa
malo ulja
1 crni luk
1 zelena paprika
300 g šampinjona
4 čorbadžijske paprike *
1 šolja soka od paradajza
3 kisela krastavčića
50 ml bijelog vina
100 g sira
4 jajeta
malo soli
1 kašičica mljevene paprike
malo svježeg peršuna
Priprema:
1. Meso siječemo na kockice i stavljamo u duboku tavu s ugrijanim uljem da se prži.
2. U njega dodajemo luk, očišćen i isječen na polumjesece, i zelenu papriku, isječenu na krugove.
3. Kuhamo tako 5 minuta i dodajemo gljive isječene na kriške.
4. Promiješamo i dodajemo isječene krastavce, paradajz i čorbadžijske paprike, krupnije isječene.
5. Jelo začinimo solju. Kuhamo tako oko 5 minuta, nakon toga sipamo vino.
6. Ostavljamo tečnost da ispari i odozgo na sastojke izmrvimo sir, i dobro promiješamo.
7. U prženom jelu kašikom pravimo gnijezda i u njih razbijemo jaja. Kad jaja pobijele, jelo posipamo mljevenom paprikom i sitno isjeckanim peršunom, piše Bonapeti.
*Napomena: Čorbadžijske paprike su pržene paprike koje su prije termičke obrade stajale u marinadi od sirćeta, soli, šećera, bijelog luka, peršuna, mirođije i mrkve.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.