Nedjelja je pravi dan za domaći hrskavi baget, bolji je nego kupovni
Možda će vam se učiniti postupak pravljenje francuskog bageta malo komplikovan, jer treba prvo da napravite “starter” – tijesto koje će bagetima dati hrskava strukturu.
Ipak vam toplo preporučujemo da se prepustite pravljenju i neodljivom ukusu domaćeg francuskog bageta…, piše stvarukusa.rs.
Okupljeni za nedjeljnim ručkom zasigurno će vam zahvalni.
Sastojci za “starter”:
pola kašikice suhog kvasca
pola šolje vode sobne temperature
1 šolja brašna
Sastojci za baget:
1 šolja mlake vode
1 kašikica suhog kvasca
pola kilograma brašna + brašna za posipanje
1 kašikica soli
Priprema:
1. Zamijesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Dobit ćete tijesto koje je puno mjehurića.
2. U posebnu zdjelu zamijesite sastojke za beget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i tijesto starter i premijesite. Ostavite tijesto na toplom i prekrijte ga. Poslije 1 sata premijesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premijesite.
3. Tijesto stavite na pult, pobrašnite ga i raspodijelite ga na tri jednake loptice.
4. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.
5. Na pleh stavite papir za pečenje, premijestite bagete, zasijecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko sat prekrivene kuhinjskom krpom.
6. Pecite dok ne porumene na 200 stepeni u predhodno zagrijanoj rerni.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.