Nedjelja je pravi dan za domaći hrskavi baget, bolji je nego kupovni

Radiosarajevo.ba
Nedjelja je pravi dan za domaći hrskavi baget, bolji je nego kupovni
FOTO: Radiosarajevo.ba / Pecivo ima neodoljiv ukus

Možda će vam se učiniti postupak pravljenje francuskog bageta malo komplikovan, jer treba prvo da napravite “starter” – tijesto koje će bagetima dati hrskava strukturu.

Ipak vam toplo preporučujemo da se prepustite pravljenju i neodljivom ukusu domaćeg francuskog bageta…, piše stvarukusa.rs. 

Okupljeni za nedjeljnim ručkom zasigurno će vam zahvalni. 

Sastojci za “starter”:

pola kašikice suhog kvasca

pola šolje vode sobne temperature

1 šolja brašna

Sastojci za baget:

1 šolja mlake vode

1 kašikica suhog kvasca

pola kilograma brašna + brašna za posipanje

1 kašikica soli

Priprema: 

1. Zamijesite sastojke za starter – brašno, kvasac i vodu. Sačekajte da odstoji preko noći ili minimalno 6 sati. Dobit ćete tijesto koje je puno mjehurića.

2. U posebnu zdjelu zamijesite sastojke za beget. Ako treba dodajte brašna ili vode. Dodajte i tijesto starter i premijesite. Ostavite tijesto na toplom i prekrijte ga. Poslije 1 sata premijesite. Zatim ostavite da miruje, pa opet premijesite.

3. Tijesto stavite na pult, pobrašnite ga i raspodijelite ga na tri jednake loptice.

4. Loptice razvucite u dužinu pomoću oklagije i polako oblikujte u baget.

5. Na pleh stavite papir za pečenje, premijestite bagete, zasijecite ih par puta. Ostavite da se odmore oko sat prekrivene kuhinjskom krpom.

6. Pecite dok ne porumene na 200 stepeni u predhodno zagrijanoj rerni.

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije