Napravite pire u kojem ćete istinski uživati
Teško je zamisliti većinu svjetskih kuhinja bez krompira, namirnice koja je prehranila generacije i generacije, prvo siromašnih, a zatim i "bogatih" gastroljubaca. U našoj tradiciji gotovo svaki obrok prati i krompir pripremljen na različite načine.
Prati nas od djetinjstva jer tko može zaboraviti prve piree iz vrtića, jednostavno pripremljene iz vrećice, preko onih iz studentskih dana kada su podsjećali na gumenu, polutvrdu (i poluhladnu) masu jer su usitnjavani mikserom, pa sve do legendarnih "klofanih" pirea uz pečenice ili krvavice u hladnim zimskim danima, piše portal Dobra hrana.
1. Za dobar pire krompir važna su dva faktora: prvi je vrsta krompira, a drugi je temperatura pripreme;
2. Odaberite stariji, "brašnasti" krompir koji je bogat škrobom (prepoznat ćemo ga po tome da mu je vanjska kora hrapava) i
3. Pazite na temperaturu kuhanja, neće doći do razbijanja molekula ugljikohidrata pa krompir neće biti gumen.
Receptu portala Dobra hrana za pripremu pirea možete pristupiti klikom na ovaj link.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.