Trik Jamieja Olivera za savršene pečene krompire kojima nećete moći odoljeti
Savršeni pečeni krompiri imaju hrskavu koricu i mekanu sredinu. Da bi postigao takav rezultat, Jamie Oliver već godinama usavršava recept za taj kulinarski klasik.
U pripremi jela slavni britanski chef najčešće koristi vrstu engleskog krompira – Maris Piper. On vjeruje da će krompir biti finiji ako ga prvo stavite kuhati u slanu i vruću vodu na desetak minuta.
Komade ocijeđenog i djelimično ohlađenog krompira potom stavlja u lim za pečenje koji je prethodno premazao ekstradjevičanskim maslinovim uljem, maslacem ili pačjom masti. Pritom valja znati da će vam pačja mast zagarantirati najveću hrskavost.
U lim stavlja uvijek samo jedan sloj krompira kako bi se ravnomjerno ispekli te ih dobro posoli i popapri. Krompire stavlja peći u zagrijanu pećnicu na 190 Celzijevih stepeni oko 30 minuta dok ne dobiju lijepu zlatnu koricu.
Potom krompire vadi iz pećnice, a gnječilom za pire nježno stišće površinu pečenih zlatnih komadića kako bi ih ujednačio.
Tek onda dodaje začinsko bilje. Obično natrga nešto ružmarina, začini ga uljem i sirćetom te doda nekoliko češnja bijelog luka. Tu mješavinu prelije preko napola pečenih krompira te ih ponovo stavi u pećnicu na još 25 do 30 minuta dok se ne ispeku do kraja.
Kako Jamie Oliver radi savršene pečene krompire, pogledajte u njegovu videu na YouTubeu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.