Čuveni britanski kuhar otkrio tri glavna trika za pire krompir iz snova

Radiosarajevo.ba
Čuveni britanski kuhar otkrio tri glavna trika za pire krompir iz snova

Pire krompir je jedan od specijaliteta koji se najčešće iznosi na našu trpezu, a praktično da nema uz šta ovaj jednostavan obrok ne "paše" - piletina, sarma, podvarak, šnicle.... Pire je savršen izbor uz doslovce sve!

Pire iz snova 

Nije filozofija napraviti pire krompir, u suštini ovo bi trebalo da bude jednostavan zadatak, no uprkos tome većina domaćica ne dobije uvijek savršeno pripremljen pire.

Ponekad je problem u teksturi, ponekad su prisutne grudvice, ponekad je isuviše skuhan, bez mirisa... A kako se zapravo priprema najbolji pire? Ovu tajnu otkriva slavni televizijski nagrađivani kuhar Marcus Wareing.

On je u svojoj novoj knjizi riješio da objelodani trikove za perfektan pire, a kaže da treba pratiti tri osnovna koraka.

Povrtne pljeskavice s pireom - undefinedFoto: Instagram: Ilustracija

"Krompir isijecite jednako, kuhajte ga ravnomjerno i ne žurite", savjetuje.

 Wareing tvrdi da mnogi prave grešku jer krompir sijeku na komade različite veličine, te da ga prebrzo skuhaju.

"Prvo ogulite krompir, zatim ga operite i isijecite na jednake dijelove, inače će se manji komadi prekuhati, a prije nego što se raspadnu apsorbirat će vodu, pa će na kraju vaš pire biti vodenast i bez ukusa. Polako kuhajte krompir u slanoj vodi; ako proključa isuviše brzo prekuhat će se spolja, a u sredini će ostati nedovoljno kuhan, zbog čega se stvaraju grudvice. Kada se krompir skuha, a pritom se ne raspada, ocijedite ga i ostavite da odstoji pet minuta, pa ga potom protresite i vratite u šerpu i na ringlu. Krompir treba da bude dovoljno vruć kako bi maslac kad ga dodate mogao da se rastopi", objasnio je ovaj slavni šef.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije