Napravite najbolji pire krompir na svijetu prema receptu Joëla Robuchona

2
Radiosarajevo.ba
Napravite najbolji pire krompir na svijetu prema receptu Joëla Robuchona
FOTO: Pixabay / Pire krompir

Kada u Google pretraživač upišete "best mashed potato in the world" kao prvi izbor izbacit će vam recept velikog francuskog chefa Joëla Robuchona.

Recept je na The Guardianu objavljen još 2018. godine, kada je Robuchon preminuo, no njegove su upute kasnije često koristili brojni chefovi te postoje različite varijante ovog klasika.

Potrebno vam je: 1 kg krompira, dobro opranog, ali neoguljenog, 250 g maslaca, narezanog na kockice, 250 ml mlijeka, so i papar

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Banke zatvaraju račune osobama s američke crne liste, Čavara se žalio Vijeću ministara BiH

Napravite pire u kojem ćete istinski uživati

Napravite pire u kojem ćete istinski uživati

Onaj originalan, po kojem je Robuchon kuhao u svom restoranu, nalaže da se na jedan kilogram krompira koristi čak 250 grama maslaca zbog čega su mnogi komentirali kako je upravo ovaj pire Robuchona učinio poznatim.

Evo kako se pravi:

1. Stavite kuhati krompir

Krompir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krompir je skuhan kada lagano i čisto možete prodrijeti nožem u njega.

2. Procijedite pa ogulite krompir

Krompir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite ili još bolje protisnite kroz prešu za krompir. Premjestite krompir u veliki lonac i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krompir, snažno ga miješajući lopaticom ili kuhačom oko 5 minuta.

3. Zakuhajte mlijeko

U međuvremenu isperite mali lonac vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte.

4. Krompiru dodajte maslac

Nakon što ste završili sa sušenjem krompira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo dodavajte dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Energično miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje žustro miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se svo mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite solju i paprom.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije