Namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

Radiosarajevo.ba
Namirnice koje ne biste trebali podgrijavati

U užurbanoj svakodnevici i nedostatku vremena, mnogi podgrijavaju namirnice koje su ostale od ručka ili su pripremljene sinoć za danas. Ipak, neke ne bismo trebali podgrijavati.  Donosimo vam listu namirnica koje pripadaju rizičnoj skupini jer ponovnom termičkom obradom gube nutritivna svojstva i enzime.

Jaja je namirnica koju obično jedemo odmah pripremljena, ali dobro je znati, ako dođete u napast da ih podgrijete - da to ipak činite. Jaja su odličan izvor proteina, a oni se ponovnim zagrijavanjem uništavaju, piše TOI.

Znamo da nije poželjno koristiti isto ulje za pripremu namirnica. Ponovnim zagrijavanjem ulje mijenja svoju strukturu i nastaju spojevi koji nisu dobri za srce.

Krompir ponovnim zagrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a ako odstoji, na njemu se mogu razviti i bakterije Clostridium botulinum koje uzrokuju botulizam, rijetko, po život opasno trovanje.

Ako želite podgrijati gljive, nemojte to činiti na temperaturi višoj od 70 stupnjeva.

Visokorizične namirnice koje to postaju podgrijavanjem jesu i termički obrađene školjke, mliječni proizvodi i jela napravljena s mlijekom, sirom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije