Interesantan savjet: Kako prepoznati kvalitetnu tjesteninu

Radiosarajevo.ba
Interesantan savjet: Kako prepoznati kvalitetnu tjesteninu

Vjerujemo da ste bar jednom kupili tjesteninu koja se raskuhala i napuhala za upola manje vremena nego što je pisalo u uputstvima, kao i onu koja je bila tvrda i neukusna i nakon 20 minuta upornog kuhanja. U nastavku otkrijte koje su odlike kvalitetne tjestenine i kako je prepoznati prema Gastro.hr.

Kako bi vaša jela bila vrhunska najprije morate kupiti kvalitetnu tjesteninu prirodno zlatne boje koja se neće lijepiti. Na pakovanju obavezno pogledajte sastav i provjerite je li napravljena od posebne durum (tvrde) pšenice - vrste koja je najbolja za pripremu tjestenine.

Riječ je o pšenici koja sadrži čak 30-50 % više bjelančevina od obične te ima značajno višu razinu karotenoida, organskog pigmenta s provitaminskim i antioksidativnim svojstvima. Zbog niskog udjela masti i natrija i relativno niskog glikemijskog indeksa svrstava se među "zdrave" namirnice.

Zbog ove posebne žitarice tjestenina ima karakteristično zlatnu boju, velike je rastezljivosti i kuhanjem se ne razgrađuje, za razliku od tjestenine napravljene od obične pšenice.

Nije samo specijalna durum pšenica odgovorna za kvalitet, bitno je napomenuti kako se u pripremi tjestenine s jajima trebaju koristiti svježa jaja.

Ono što vam je zasigurno bitno pri kupnji tjestenine jeste to da tjestenina treba imati lijepu, prirodno zlatnu boju, koja se nikako ne može postići umjetnim bojama, već samo korištenjem kvalitetnih sastojaka i pažljivo razrađenim procesom pripreme.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije