Najnovija istraživanja: Ove namirnice su najbolji izbor za doručak
Mnogi ljudi vole započeti dan jajetom na oko, kajganom ili jednostavno kuhanim jajetom.
Jaja imaju brojne zdravstvene dobrobiti, hranjiva su, dugo vas drže sitima i bogata su vitaminima A, B6, B12 i selenom. Oko toga se vrti vječna polemika – jesu li jaja loša za holesterol ili na njega djeluju blagotvorno?
WHO predlaže ukupno 300 miligrama holesterola dnevno, a jedno veliko jaje sadrži oko 185 miligrama.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina 40:37
Međutim, pokazalo se da je bolje pojesti šaku orašastih plodova za doručak nego jaje. Naučna studija objavljena u časopisu BMC Medicine bavila se prednostima prelaska s proizvoda životinjskog na biljni i otkrila da zamjena jajeta s 25 do 28 grama orašastih plodova može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti za punih 17%.
Iako mnogi stručnjaci vjeruju da je potrebno više dokaza kako bi se utvrdilo je li holesterol koji se nalazi u jajima loš za zdravlje srca, razumije se da su orasi učinkoviti kada je u pitanju snižavanje holesterola, što ih čini odličnom jutarnjom alternativom.
Tvrdo kuhana jaja: Stavljate li ih u hladnu ili prokuhalu vodu? Razlika je velika
Također, zamjena jaja orašastim plodovima ili cjelovitim žitaricama rezultirala je, međutim, manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Rezultati također pokazuju da zamjena putera maslinovim uljem može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 4%, prenosi Mondo.
Ljudi koji su 50 grama prerađenog mesa zamijenili istom količinom mahunarki, poput leće, slanutka i graha, imali su 23% manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili smrti od njih. Rizik im je bio 27% manji ako su pojeli 28 do 50 grama orašastih plodova umjesto prerađenog mesa.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.