Mnogima omiljeni namaz: Samo dvije kašike dnevno mogu učiniti totalni preokret u našem tijelu

0
Radiosarajevo.ba
Mnogima omiljeni namaz: Samo dvije kašike dnevno mogu učiniti totalni preokret u našem tijelu
Foto: Pexels / Ilustracija

Osim što kikiriki volimo grickati u sirovom obliku, mnogi od nas ga vole i u kremastoj verziji, odnosno kao namaz.

Kikiriki će mnogi svrstati pod orašasti plod, no riječ je o mahunarki koja originalno potječe iz Južne Amerike. Njegov slatkasto-slani okus odličan je dodatak raznim jelima. Kikiriki je prepun proteina i drugih hranjivih tvari.

Zbog svog bogatstva, pitanje je možemo li pretjerati s njegovim unosom. Na ovu je dilemu odgovor dala nutricionistica Frances Largeman-Roth.

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Izgorio objekat na Alipašinom Polju

Nutritivni sastav kikiriki putera

Hranjivi sadržaj kikiriki putera može varirati ovisno o marki, vrsti i sastavu proizvoda. Prema Ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), jedna porcija što je približno dvije kašike standardnog glatkog putera od kikirikija osigurava sljedeće:

  • 191 kalorija
  • 7g proteina
  • 16 g masti
  • 7g ugljikohidrata
  • 1,6 g vlakana
  • 3 g šećera
  • 16 mg kalcija,
  • 54 mg magnezija
  • 28 μg folata 
  • 136 mg natrija
Jedna banana za doručak, da ili ne?

Jedna banana za doručak, da ili ne?

"Dvije kašike ovog putera je dovoljno da se namaže na sendvič ili pojede s jabukom ili bananom", sugeriše nutricionistica.

Kada se konzumira kao dio uravnotežene zdrave prehrane, nabrojeni nutritivni sastav ove mahunarke pruža brojne zdravstvene prednosti.

"Kroz relativno povoljnu i pristupačnu namirnicu u samo dvije kašike osiguravamo dovoljan unos proteina. Zdrave odrasle osobe trebale bi dnevno unositi 0,8 grama proteina po kilogramu tjelesne težine. Osim proteina, kikiriki puter sadrži i obilje zdravih masti koje su dobre za srce", navodi Largman-Roth.

Kikiriki je izvrstan izvor raznih vitamina i minerala

  • Biotin - koji je važan tokom trudnoće
  • Bakar - mineral koji je često nizak u zapadnjačkoj prehrani
  • Niacin - poznat kao vitamin B3, povezan je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti
  • Folat - poznat kao vitamin B9 ili folna kiselina, folat ima mnoge bitne funkcije i posebno je važan tokom trudnoće
  • Mangan - element u tragovima kojeg nalazimo u pitkoj vodi i u većini hrane
  • Vitamin E - snažan antioksidans kojeg nalazimo u masnoj hrani
  • Tiamin - odnosno vitamin B1 koji pomaže stanicama tijela pretvoriti ugljikohidrate u energiju, te je eophodan je za rad srca, mišića i živčanog sistema
  • Fosfor - kikiriki je dobar izvor fosfora, minerala koji ima ključnu ulogu u rastu i održavanju tjelesnih tkiva
  • Magnezij - dovoljan unos ovog esencijalnog prehrambenog minerala štiti od bolesti srca

Osjećaj sitosti je još jedna prednost koju ova namirnica pruža, lako je prenosiv i ima dug rok trajanja, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije