Najbolji obroci za vrijeme dijete: Jedite ovih pet namirnica i izgubit ćete kilograme

0
Radiosarajevo.ba
Najbolji obroci za vrijeme dijete: Jedite ovih pet namirnica i izgubit ćete kilograme
Foto: Pexels / Ilustracija

Dvije najteže stvari u dijeti su izdržati nalet gladi i izbaciti iz prehrane omiljene namirnice koje u novom jelovniku nisu dopuštene.

Glad je neizbježna kada smanjite unos kalorija, ali važno je imati pri ruci zdrav međuobrok koji pomaže u mršavljenju i dobivanju mišića.

"Kada birate međuobrok, pokušajte uključiti namirnice s puno proteina", kaže Amy Goodson, dijetetičarka i stručnjakinja za sportsku prehranu.

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

Pčelari iz BiH u borbi za opstanak: Nesreća na pruzi prijeti kolapsom medne proizvodnje

"Kada jedete hranu bogatu proteinima, duže ćete biti siti. Osim toga, kada dođe vrijeme za sljedeći obrok, nećete se prejesti kao kad ste gladni ili grickati, recimo, voće", dodala je.

Posni sir s integralnim krekerima

Posni sir vaš je ključni saveznik tokom dijete. Za međuobrok je dovoljno 100g, što je manje od 100 kalorija, uz čak 12g proteina. Ovaj sir osigurava i kalcij, kalij i magnezij. Kako biste poboljšali okus, dodajte tanko narezani krastavac u mini krekere i sendviče sa sirom.

Znate li šta se događa s vašim tijelom ako jedete samo jednom dnevno? Može biti opasno…

Znate li šta se događa s vašim tijelom ako jedete samo jednom dnevno? Može biti opasno…

Humus s mrkvom

Dvije kašike humusa dovoljne su za utaživanje gladi, a sadrže samo 80 kalorija. Uz to dodaju 3 grama proteina i 2 grama vlakana koji su važni za probavu. Za povećanje volumena obroka dodajte sirovu mrkvu narezanu na štapiće. Ako želite, humus možete jesti i s omiljenim krekerom od cjelovitih žitarica.

Tuna

Kad vas uhvati glad, vaš prvi saveznik je konzerva tune. Ovu zdravu grickalicu uvijek možete imati pri ruci, bilo kod kuće ili na poslu, a preporuka je da bude bez ulja. 100 grama sadrži čak 28 grama proteina i samo 160 kalorija. Za potpuni obrok dodajte zelenu salatu ili nasjeckani kupus, začinite s malo soli, bibera i limunovog soka te dobro promiješajte.

Tvrdo kuhana jaja

Kad god ste gladni i ne znate šta biste jeli, poslužite se kuhanim jajima. Izvrstan su saveznik u prehrani, svako ima oko 70 kalorija i 6 grama proteina. Obiluje i vitaminom D koji je između ostalog važan jer pomaže u topljenju masnih naslaga.

Sjemenke bundeve

U prehrani se morate odreći slanih štapića, pereca i sličnih grickalica. Ako vam se prohtije nešto slano i hrskavo, probajte sjemenke bundeve. Zdravija opcija je birati one bez soli, a 50 grama sjemenki sadrži čak 10 grama proteina i 160 kalorija, piše Lepa i srećna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije