Smanjite apetit i izgubite kilograme uz ove čarobne namirnice

0
Radiosarajevo.ba
Smanjite apetit i izgubite kilograme uz ove čarobne namirnice
Foto: Pexels.com / Ilustracija / Dijeta

Možete jesti i mršavjeti uz pomoć pažljivo odabrane hrane i napitaka koji smanjuju apetit do 30 posto. Jedno istraživanje pokazalo je da hrana začinjena ćilijem smanjuje želju za hranom. Otkrivamo vam koje još namirnice na prirodan način smanjuju apetit.

Jabuke:

Svako voće i povrće bogato vodom i vlaknima zasitit će vas, no naučnici naglašavaju da su jabuke ipak najbolji izbor za one koji paze na težinu. Naime, kad ih probavite, jabuke proizvode hormon GLP-1 koji šalje signale mozgu da ste siti. Američko istraživanje je pokazalo da ljudi koji pojedu jabuku prije glavnog jela unesu do 15 posto manje hrane u organizam. Pojedite jednu jabuku srednje veličine bar 15 minuta prije glavnog obroka.

Crvena paprika:

Zanimljivo istraživanje za sve koji žele izgledati dobro u bikiniju otkriva da je samo pola kašike crvene paprike posipane po jelu dovoljno da vam suzbije apetit. Naučnici su otkrili sastojak iz crvene paprike, capsaicin, koji joj daje ljutinu, a odličan je za reduciranje gladi. Isti efekt ne postiže se konzumiranjem samo tog određenog sastojka, već morate jesti baš crvenu papriku, kažu rezultati istraživanja sa Univerziteta Purdue u Indiani.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Morske alge:

Počnite dan shakeom od morskih alga i lakše ćete gubiti kilograme. Nizozemski naučnici otkrili su da dijetalna vlakna iz algi smanjuju glad čak do 30 posto. I Američka dijetetska udruga kaže da alge konzumirane između obroka mogu znatno smanjiti osjećaj gladi. Zanimljivo je da se, dok dođe do želuca, tekućina puna algi pretvara u gel koji potiče osjećaj sitosti.

Zeleni čaj:

Zeleni čaj pun je katehina, tvari koja potiče brže izgaranje kalorija, objavljeno je u American Journal of Clinical Nutrition. Samo tri šolje zelenog čaja na dan pomoći će vašem tijelu da izgara kalorije čak 40 posto brže.

Ovo je najpopularniji začin na svijetu: Pomaže kod bolesti srca, čisti jetru te snižava holesterol

Ovo je najpopularniji začin na svijetu: Pomaže kod bolesti srca, čisti jetru te snižava holesterol

Jaja:

Vrijedna namirnica puna proteina daje osjećaj sitosti. Nova istraživanja pokazala su da oni koji jedu omlet od dva jaja za doručak pojedu manje kalorija kasnije, posebno u sljedećih 36 sati.

Limun:

Limun sadrži pektin, a on usporava probavu i čisti tijelo od masnih naslaga. Osim toga, limunska kiselina i pektin usporavaju apsorpciju šećera nakon obroka, čime se izbjegava nagli skok šećera ili njegov nagli pad u krvi. Vitamin C indirektno sudjeluje u bržem sagorijevanju sala, piše Večernji list.

Voda:

Prije obroka popijte čašu vode - osjećat ćete se punije. To je potkrijepilo i jedno istraživanje iz 2010. godine provedeno na 48 odraslih osoba podijeljenih u dvije grupe. Prva grupa je tik prije obroka trebala popiti dvije čaše vode, dok druga nije konzumirala tekućinu prije jela. Nakon 12 sedmica otkriveno je da su osobe iz prve grupe izgubile u prosjeku dva kilograma više nego osobe iz grupe koja nije pila vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije