Mnogi su se okrenuli 9:1 režimu prehrane: Tajna trajnog gubitka kilograma koja oduševljava

2
Radiosarajevo.ba
Mnogi su se okrenuli 9:1 režimu prehrane: Tajna trajnog gubitka kilograma koja oduševljava
Foto: Pexels / Žena / Ilustracija

Bombardiraju nas brzim dijetama i instantnim rješenjima za skidanje kilograma, no ključ zdrave tjelesne težine krije se u stjecanju dobrih navika kojih ćemo se pridržavati kroz život jer će nam postati ugodne i potpuno normalne.

One ne vode samo gubljenju prekomjernih kilograma, nego i podizanju ukupnog zdravlja. Takav holistički pristup promiče i pravilo 9:1 koje se temelji na prihvaćanju devet ključnih navika uz koje možemo postati zdraviji i sretniji i živjeti uravnoteženim životom.

Pritom smo 90 posto fokusirani na zdrave izbore, a ostalih 10 posto možemo biti fleksibilni i prepustiti se užicima.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Devet dobrih navika

Napravite barem 9.000 koraka svaki dan: Redovna tjelesna aktivnost presudna je za dobro zdravlje. Uz 9.000 koraka u danu pridonosit ćete kardiovaskularnom zdravlju i održavanju poželjne težine.

Popijte barem 8 čaša vode kroz dan: O dobroj hidrataciji ovise brojne tjelesne funkcije, uključujući probavu, toplinsku regulaciju, apsorpciju hranjivih tvari. Smatra se da osam čaša vode na dan održava tijelo dovoljno hidriranim.

Fitness motivacija: Ovo su savjeti za mršavljenje koje treneri ne otkrivaju besplatno

Fitness motivacija: Ovo su savjeti za mršavljenje koje treneri ne otkrivaju besplatno

Spavajte 7 do 8 sati svaku noć: Dovoljan i dosljedan broj sati sna ključan je za našu tjelesnu i mentalnu dobrobit. Dok spavamo tijelo se obnavlja i pomlađuje, osvježavaju se kognitivne funkcije, podiže se ukupna energija, bolje smo raspoloženi kad smo odmorni.

Meditirajte najmanje 6 minuta u danu: Izdvojite li to kratko vrijeme, moći ćete se uvjeriti da meditiranje može osjetno ublažiti stres, izoštriti fokus i pridonijeti dobrom emocionalnom stanju, a time i ukupnom mentalnom zdravlju, piše Živim

Pojedite 5 ili barem tri porcije voća i povrća na dan: Voće i povrće obiluje vitaminima, mineralima i antioksidantima. Prehrana bogata tim sastojcima jača naš imunosni sistem, pomaže u prevenciji hroničnih bolesti te podržava ukupno zdravlje.

Uzmite 4 stanke kroz dan: Redovite pauze ključne su za sprečavanje „pregorijevanja” i održavanje produktivnosti na visini. Odmor je važan za oporavak uma i poboljšanje koncentracije.

Svaki dan pojedite 3 glavna zdrava obroka: Dobro uravnoteženi i hranjivi obroci osigurat će tijelu stabilnu opskrbu energijom kroz dan. Time se pomaže održavanju zdrave težine i dobrog zdravlja.

Počela je piti 'đumbir shot' i otkrila koje je promjene osjetila

Počela je piti 'đumbir shot' i otkrila koje je promjene osjetila

Ostavite barem 2 sata između večere i počinka: Dajte probavnim organima priliku da prerade obrok. Time ćete podići kvalitetu sna, spriječiti moguće probavne smetnje tokom noći i podržati prirodni tjelesni ritam.

Odaberite 1 tjelesnu aktivnost u kojoj uživate: Redovita tjelovježba ključna je za tjelesnu kondiciju i mentalno blagostanje. Odaberete li aktivnost koju stvarno volite, veća je vjerojatnost da ćete je se pridržavati i da će vam postati neizostavni dio rutine.

Dobrobiti pravila 9:1

Sve navedeno vodi i do održavanja zdrave i odgovarajuće tjelesne težine. Važno je da dobre navike postanu trajne, jedino tako mogu dugoročno pozitivno utjecati na naše blagostanje. Pravilo 9:1 nudi razuman i uravnotežen pristup mršavljenju, jer fokusira se na umjerenost i fleksibilnost.

Njegovim usvajanjem moguće je stvoriti održiv i provediv plan prehrane koji je u skladu s vašim zdravstvenim i wellness ciljevima. Put do mršavljenja jedinstven je za svakog pojedinca, a pronalaženje pristupa koji odgovara vašem životnom stilu ključno je za dugoročni uspjeh.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije