Imate više od 40 godina? Ovo je hrana koju biste trebali jesti svaki dan

1
Radiosarajevo.ba
Imate više od 40 godina? Ovo je hrana koju biste trebali jesti svaki dan
Foto: Pexels / Ilustracija

Nakon određenih godina ljudsko tijelo drugačije nego inače reaguje na hranu pa je vrlo važno pripaziti na unos određenih namirnica.

U određenim godinama tijelo više ne funkcionira tako lako, a često se nakon četrdesete pojavljuju prvi zdravstveni problemi. Zato je izuzetno važno paziti na prehranu. Evo koje namirnice jačaju vaš organizam, piše Eat This Not That.

Borovnice

Borovnice su pune antioksidansa. Sadrže hranjive tvari poput vlakana, vitamina C i vitamina K, elektrolite i ostale vitamine i minerale. Tijelo se ne može kretati kao u mladosti kako starite. Snabdijevanje tijela esencijalnim hranjivim tvarima pomoći će da sve pravilno funkcionira.

Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji

Lijepe vijesti iz GRAS-a: Tramvaj od Ilidže do Baščaršije ponovo u funkciji

Zob

Zob sadrži beta-glukan, topivo vlakno koje može pomoći u smanjenju neželjenih oblika holesterola, lipoproteina niske gustoće (LDL). Antioksidansi štite od ateroskleroze (nakupljanja plaka na stijenkama arterija). Od zobi (odnosno zobenih pahuljica) možete napraviti kašu s mlijekom ili ih dodati jogurtu.

Trešnje

Ovo voće korisno je u borbi protiv gihta i artritisa. Bogat su izvor antioksidansa antocijanina. Kako se mokraćna kiselina kristalizira unutar zglobova, u jednom je istraživanju pronađen podatak da konzumacija 200 grama trešanja za doručak povećava izlučivanje kiseline za 60 posto.

Bademi

Ovo koštuničasto voće ima nekoliko blagodati za organizam, od snižavanja šećera u krvi do smanjenja holesterola. Ako samo trećinu uobičajenih masnoća koje unosimo zamijenimo bademima, snizit će se LDL holesterol, pokazala je studija. Grickajte ih umjesto prerađenih grickalica poslije obroka.

Masna riba

Omega-3 masne kiseline iz ribe pomažu smanjenju broja otkucaja srca i krvnog pritiska te smanjuje rizik od aritmije. Najbolji izvori omega-3 masnih kiselina su losos, skuša, tuna, srdela i haringa. Brojna istraživanja pokazala su da žene koje konzumiraju masnu ribu imaju najnižu učestalost moždanih udara. Riba se mora jesti barem četiri puta sedmično.

Soja

Izoflavoni iz soje povezani su sa snižavanjem holesterola, povećanjem gustoće kostiju žena u postmenopauzi, ali i poboljšanju muške plodnosti. U jednoj studiji žene u postmenopauzi u dobi od 50 godina nakon 12-sedmičnog režima s tri sojina obroka dnevno smanjile su ukupni holesterol za 5,5 posto. Razina proteina osteokalcina također se povećala, a on i inače potpomaže jačanje kostiju. Konzumirajte kuhanu soju barem dva do tri puta sedmično.

Paradajz

Izvrstan je izvor antioksidansa likopena i organizmu nudi zaštitu protiv formiranja i širenja stanica raka, kao što štite arterije od ateroskleroze. Samo 150 ml soka od paradajza nakon 20 minuta vježbanja zaštitit će prostatu, pluća i želudac od raka, ali i od srčanih bolesti. Likopen se lakše apsorbira ako je termički obrađen pa je najbolje da konzumirate sok ili pasirani paradajz te pire.

Vitalna nakon 50: Nutricionisti savjetuju šta žene trebaju jesti u zlatnim godinama

Vitalna nakon 50: Nutricionisti savjetuju šta žene trebaju jesti u zlatnim godinama

Punomasno mlijeko

Masnoće iz mlijeka mogu pomoći u borbi protiv smanjenja mišićne mase koja zahvata starije (pogotovo ako vježbom ne održavaju tonus mišića). Jedna je studija pokazala da pijenje punomasnog mlijeka nakon vježbanja može osigurati porast mišićne mase.

Piletina

Velik izvor bjelančevina pomaže doprinijeti učinkovitijoj izgradnji mišića. Studija od prije dvije godine otkrila je da je blago povećani unos proteina bolji za održavanje linije nego kad se radilo o ugljikohidratnoj dijeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije