Kulinarski savjeti: Kada kuhaju s mrkvom, mnogi rade ovu grešku

0
Radiosarajevo.ba
Kulinarski savjeti: Kada kuhaju s mrkvom, mnogi rade ovu grešku
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Sezona ukusnih povrtnih supa i variva je u punom jeku, a mrkva često igra ključnu ulogu u tim receptima. No, možda primjećujete da nakon kuhanja mrkva nije tako slatka kao što biste željeli, unatoč odabiru svježe mrkve i pažljivoj pripremi. Postoji mogućnost da pravite jednu čestu grešku.

Mnogi ljudi ogule mrkvu, kao i drugo korjenasto povrće, prije kuhanja. No, postavlja se pitanje - je li to ispravno? Odgovor je da, ali i ne, ovisno o vašim preferencijama okusa.

Ako želite zadržati karakterističan sladak okus mrkve, nije je potrebno guliti. Dovoljno je pažljivo je očetkati da se uklone ostaci zemlje, dobro je oprati, a zatim je naribati, narezati ili staviti cijelu kuhati ili peći. Kora mrkve nije debela, pa njezino guljenje nije nužno, piše Dobra Hrana.

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Ivica Puljić: "Misija BiH u UN-u radi prekovremeno"

Osim što čuvanje kore zadržava sladak okus mrkve, također zadržava i neke hranjive tvari poput vitamina K, C i E, B skupine, folne kiseline, fosfora, kalija, mangana i molibdena. Mrkva, bogata beta-karotenom, dolazi u različitim bojama i sadrži antioksidanse poput karotenoida, hidroksicinamičnih kiselina i antocijanina.

Jedina situacija u kojoj se preporučuje guliti mrkvu je kad je kuhate na pari, jer kora može postati žilava i suha.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije