Ne prosipajte vodu u kojoj ste kuhali jaja: Evo za šta je možete iskoristiti
Ljuske jajeta su vrlo bogate kalcijem i drugim nutrijentima kao što su fluor, bakar, željezo, cink i silicij.
Ove tvari su vrlo korisne ne samo za naše tijelo, već i za dobrobit biljaka.
Tokom kuhanja jaja, ljuske ispuštaju dio hranjivih tvari u vodu, a koja je tako obogaćena elementima koji su previše dragocjeni da bi se bacali u odvod sudopera, piše Novi list.
Mještani zabrinuti: Stijena i kamenje se ponovo odronili na putu u BiH. Saobraćaj blokiran
Tu vodu možete ponovno upotrijebiti za zalijevanje vaših biljaka u posudama ili u vrtu, opskrbljujući ih mineralnim solima korisnim za njihovu dobrobit uz jednostavnu hidrataciju, ali obratite pozornost na sljedeće mjere opreza:
- voda se mora ostaviti da se ohladi nekoliko sati prije upotrebe na biljkama, jer bi previsoka temperatura oštetila biljke
Ovo je ubjedljivo najnezdraviji način spremanja jaja: Možda su ukusna, ali su vrlo štetna
- voda za kuhanje jaja može se koristiti samo za biljke ako nije posoljena: kuhinjska so je, naime, neprijatelj razvoja biljaka, jer "spali" lišće (naročito mlađe), oštećuje sve plodove i cvjetove, blokira razvoj korijena
- važno je štedljivo koristiti vodu za kuhanje jaja: upravo zato što je voda puna mineralnih soli, treba je koristiti samo jednom mjesečno (s istom učestalošću kao i gnojiva), jer je višak soli kontraproduktivan i ubija biljke umjesto da ih njeguje
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.