Koje namirnice jesti, a koje ne kad imamo prehladu: Citruse izbjegavajte

Radiosarajevo.ba
Koje namirnice jesti, a koje ne kad imamo prehladu: Citruse izbjegavajte
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Probudili ste se stisnutog grla koje neugodno grebe, s prvim gutljajem jutarnje kafe progutali i "ružnu kuglu". Nos vam je začepljen, tad tek otkrivate, glava lagano pulsira. Znate taj osjećaj, stoput ste ga iskusili. "Hvata" vas nešto, samo ovisi je li u pitanju upala grla ili "samo" prehlada. Najgora opcija je gripa, no ti su simptomi prepoznatljiviji i znatno teži.

Svakako, znate što trebate. Ostati kod kuće i piti dosta tekućine, unositi dovoljno nutrijenata i pobrinuti se da ne zarazite sve oko sebe. No stručnjaci upozoravaju kako preležati neugodne viroze nije tako jednostavno.

Ponekad, naime, i najzdravije namirnice na svijetu mogu pogoršati stanje bolesnika, ovisi, dakako, o kojoj je vrsti boljke riječ.

Mitovi i činjenice o prehladi i gripi

Sezona je prehlade i gripe, a evo kako ih razlikovati, koje su manifestacije i kako ih liječiti

Do toga može doći najčešće konzumacijom namirnica koje utječu na pojačano stvaranje histamina u tijelu, objašnjava ljekarka Renee Wellenstein: "Reakcija u tijelu može prouzrokovati dodatnu začepljenost, umor i druge simptome koje povezujemo s prehladom i gripom".

Među namirnicama koje na to utječu mogu biti špinat, jagode, paradajz i citrusno voće. Inače jako zdrave, no tokom borbe s prehladom - i ne baš. Barem ne bi trebale biti pri vrhu liste onih koje konzumirate.

Izbjegavajte: oraščiće

Orašasti plodovi sadrže nutrijente poput cinka i vitamina E koji mogu tijelu pomoći da preboli infekciju. No možda bi bilo bolje da ih izbjegavate u početnim stadijima bolesti, budući da sadrže jako puno (zdravih) masti, pa ih tijelo teško probavlja.

Drugim riječima, dok se vaše tijelo bori s virozom, teško će mu pasti i samo će gubiti energiju. Isto tako, oslobađaju histamin, što može dodatno pogoršati stanje.

Izbjegavajte: brokulu

Iz vrlo sličnog razloga trebali biste izbjegavati i ovo inače ekstremno zdravo povrće. Brokula sadrži vitamine A i C koji su potrebni ljudskom organizmu, no i veliku količinu vlakana, koja su u početnim stadijima prehlade i gripe, dok je tijelo oslabljeno, teško probavljiva.

Kako biste izbjegli iritacije probavnog trakta, birajte zdravu hranu koja ima niži udio vlakana - na taj će se način tijelo "usredotočiti" na infekciju s kojom se bori, stoga je se i brže riješiti.

Jedite: crvene paprike

Sadrže antioksidans kvercetin koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. "Može spriječiti virus u daljnjem širenju, a popravlja i oštećeno tkivo te smiruje upalu koju izaziva bolest", objašnjava Wellenstein. Uz to su bogate vitaminom C, moćnim antioksidansom koji može znatno skratiti duljinu trajanja simptoma, a ne sadrže toliku količinu kiselina kao citrusi.

Jedite: gljive

Citokini su proteini male molekulske mase, neophodni za normalno funkcioniranje imunološkog sustava. Reguliraju procese kad se razbolimo, a neka od istraživanja sugeriraju da na njih utječu gljive - povećaju njihov broj i na taj način pomažu tijelu koje se bori s prehladom.

Jedite: pileću juhu

Druge studije pak idu u prilog pilećoj juhici. Smatra se da ima protuupalno djelovanje, a i da može značajno umanjiti početne (one najgore) simptome prehlade i gripe.

Izbjegavajte: sirovo povrće

Rijetko koja skupina namirnica čini toliko dobra našemu tijelu kao sirovo povrće. Osim kad se borimo s bolnim grlom. Tada tekstura sirovih namirnica može biti prilično agresivna i dodatno nadražiti, pa i iziritirati upaljeno i crveno grlo.

Izbjegavajte: citruse

Vjerojatno ste među onima koji prehladu "izbijaju" sokovima od limuna i naranče. I niste pretjerano u krivu, ali stručnjaci upozoravaju na skrivene probleme. Naime, unatoč tomu što sadrže velike količine vitamina C, kao i kalij, koji pomaže tijelu koje treba nadoknaditi elektrolite, kiselina iz citrusa može dodatno uznemiriti nadraženo grlo. Bolje je stoga tražiti druge izvore vitamina C (primjerice, paprike).

Jedite: jaja

Ne samo da ih je vrlo lako progutati zbog "sluzave" teksture, jaja su bogata vitaminom D i cinkom, koji u duetu čine jako dobro našem imunološkom sustavu. Proteini kao hranjiva komponenta samo podupiru to.

Jedite: med

Ponovno, med je teksturom jedna od boljih namirnica za upaljeno i nadraženo grlo. I ne samo to, prirodni je protuudar kašlju, prema nekima podjednako efektivan kao bilo koji sirup koji ćete kupiti u apoteci, piše Slobodna Dalmacija.

Kad vas boli glava izbjegavajte:

- sireve poput gaude, parmezana i ementalera
- fermentiranu hranu
- kiseli kupus i kimchi
Jedite:
- proteine (riboflavin i koenzim q10)
- krastavce, lubenicu (bogate vodom)

Kad vas muči stomakobolja, muka ili proljev izbjegavajte:
- mliječne proizvode
- mekinje
- grah
Jedite:
- bijelu rižu
- banane
- zobene pahuljice

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije