Pomaže li pileća supa u liječenju prehlade?

Radiosarajevo.ba
Pomaže li pileća supa u liječenju prehlade?
Pixabay / Ilustracija

Borite se s prehladom i vrijeme je za pileću supu. Ako je baka rekla da pomaže, to bi moralo biti tačno, ili....Kada krene kijavica, mnogi se kunu u tanjur supe ili u neki biljni čaj. Je li to stvarno lijek za prehladu?

Odgovor nije tako jednostavan.

Uprkos popularnom vjerovanju nema dokaza da pileća supica zaista pomaže u borbi protiv prehlade. Laboratorijska ispitivanja naznačila su da možda ima neki protivupalni učinak, ali nedovoljno za naučni zaključak, piše Hina.

Pred toga, ne postoji univerzalni recept za pileću supu, svaka je drugačija.

Ali, pileća supa bez sumnje ima dvije prednosti za sve prehlađene. Prvo, vruća je, a to pomaže protoku sluzi i cirkulaciji krvi. Od toga će vam biti nešto bolje.

Drugo, dobra supa sa mnogo povrća snabdjeće vas s ključnim nutrijentima i energijom. To će u određenoj mjeri ubrzati oporavak, kažu stručnjaci.

Istovremeno psihološka i fizička prijatnost koja se javlja pri konzumiranju tople pilećesupe može imati i placebo efekat.

Većina supa ima sastojke bogate hranjivim materijama. “Bakina supa” sadrži više od pet vrsta povrća s visokim udjelom vlakana, vitamina C i antioksidansa. Jedan tanjir pileće supe može pružiti dnevnu dozu hranjivih materija koje mogu podstaći imunološki sistem u borbi protiv simptoma prehlade. Uz to, supa ne mora nužno biti domaća da bi imala ovakav učinak na prehlade.

Kanadska dijetetičarka Leslie Beck kaže da se, prema studiji koju je 2000. uradio Univerzitet u Nebraski, pokazalo da domaća pileća supa, koja sadrži pileće meso, puno povrća, peršun, šargarepu, luk, so i biber, sprečava aktivnost bijelih krvnih zrnaca koja izazivaju upalu u uzorcima krvi dobrovoljaca. Vjerovalo se da upravo to uspijeva da smanji protok sluzi i začepljen nos učini prohodnim.

Druga studija, obavljena 1978. otkrila je da ispijanje vruće pileće supe podstiče lučenje nazalnog sekreta kod 15 zdravih dobrovoljaca, što bi moglo doprinijeti prohodnosti 'punog nosa'. Ali, učinak je trajao samo 30 minuta, a ispijanje tople vode imalo je isti efekat, kaže Beck.

Ipak, po izvještaju UCLA iz 1998. pod nazivom "Kako se nositi s asmom i alergijama", piše da "pileća supa može poboljšati sposobnost sitnih nosnih dlačica ili treplji da spriječe ulazak zaraznih čestica u organizam".

Isto važi za čajeve. Osim potrebne hidracije, nema drugih zdravstvenih koristi. Postoje biljni prepatari koji imaju jasan zdravstveni učinak, ali oni zahtijevaju određenu količinu i koncentraciju, a to ćete teško pronaći u prosječnoj kesici čaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije