Korisni savjeti kada ste prehlađeni: Kako pomoći sebi, ali i drugima

Radiosarajevo.ba
Korisni savjeti kada ste prehlađeni: Kako pomoći sebi, ali i drugima
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Počinje sezona virusa, pa bi bilo dobro znati neke elementarne stvari o prehladi kako bismo mogli da pomognemo i sebi, ali i drugima.

Počela je sezona prehlada: koleginica preko puta cijeli dan kašlje, vas boli grlo, čovjek u autobusu je kihnuo u vašem pravcu... Da li bi svi zajedno trebalo da ostanete kod kuće da ne širite zarazu? Obična prehlada je poprilično zarazna i može nas koštati nekoliko dana bolovanja, ali koliko je tačno zarazna, i što je još važnije - koliko dana?

Razdoblje prije nego što se prehlada razvije. Zanimljiva je činjenica da si zarazna i prije pojave prvih simptoma. Tačnije, jedan dan prije pojave simptoma viruse već možemo prenijeti drugima, piše 24sata.hr.

Prehlada na vrhuncu: možete osjećati različite simptome, u zavisnosti od toga kakav ste virus pokupili i kakav je vaš imuni sistem. Mogu biti sasvim blagi, a možete se osjećati i kao da doslovno umirete. U oba slučaja, ako su simptomi tu, zarazni ste.

Kraj prehlade: razdoblje u kojem ste zarazni traje od pet do sedam dana od pojave simptoma bez obzira da li su simptomi u međuvremenu sasvim oslabili.

Znači, u sezoni prehlada i gripa čak i oni koji ne znaju da su bolesni mogu zaraziti druge. Pa su tako i oni kolege koji kažu da su prehlađene, ali se ne ojsećaju toliko bolesni da bi ostali kod kuće i te kako bolesni, samo imaju jači imunitet pa ih prehlada ne obara u krevet. Malo ih boli glava, malo curi nos, pecka u grlu, ništa strašno, ali njihovo tijelo se bori s infekcijom i za to vrijeme virus mogu proširiti dalje. Zato je uvijek dobra ideja da ostanemo kod kuće i bar spriječimo zarazu ostalih u kolektivu, bez obzira na to što se ne osjećamo previše loše.

Kako se virusi šire?

Dok kašljemo ili kišemo, što su uobičajeni simptomi prehlade, lansiramo viruse svuda oko nas zahvaljujući kapljicama koje izleću iz usta ili nosa. Zato uvijek treba kašljati i kihati u predio nadlaktice, nikako u dlanove! Redovno perite ruke i po mogućnosti nosite masku kako biste suzbili širenje virusa.

Naravno, ljubljenje je zabranjeno, a redovno čistite i površine koje koristi zaražena osoba: miš, telefon, tastatura i sl.

Kako spriječiti prehladu?

Jednostavnije je nego što mislite. Radite na jačanju imunog sistema i poštujte ova pravila o kontaktu oboljelih s drugim osobama. Dovoljno spavajte, vježbajte, redovno jedite i uvrstite u ishranu dosta voća i povrća koje je bogato vitaminom C. Često perite ruke, koristite maramice za dezinfekciju, ali ne pretjerujte, jer svakodnevna izloženost mikrobima jača naš imunitet i čini nas otpornijim. Održavajte svoje radno mjesto čistim i držite se podalje od bolesnih kolega koji ne poštuju pravila.

Šta kad osjetiš prve simptome?

Na prvi znak da vas hvata prehlada popijte veliku količinu vode, dobro se odmorite, naspavajte i popijte neki od dodataka ishrani koji jačaju imunitet i sprečavaju prehladu. Možda uspijete da je sasječete u startu ili bar da ublažite simptome. I, da, zadržite svoje viruse za sebe. Ostanite kod kuće koji dan, jer ćete tako učiniti uslugu i sebi i svojim kolegama. Ako baš morate među ljude, prekrijte nos i usta, maskom i kašljite odnosno kijajte kako smo već naznačili, u nadlanicu ili maramicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije