Kako zavoljeti hranu koju nikad niste voljeli jesti? Isprobajte ovih sedam načina

0
Radiosarajevo.ba
Kako zavoljeti hranu koju nikad niste voljeli jesti? Isprobajte ovih sedam načina
Foto: Pexels / Ilustracija / Obrok

Ako ste se ikad pitali je li moguće promijeniti i prevariti okusne pupoljke, ova saznanja bi vam mogla pomoći.

Otišli ste na večeru s prijateljima, no neko od njih je naručio pizzu s ananasom za sve, a vi baš tu namirnicu ne volite. Hoćete li odbaciti sva dosadašnja uvjerenja i stavove i pojesti koji griz zbog društva ili se držati provjerenog? Ovaj scenarij možemo vidjeti svakodnevno, gdje god bili.

Koliko god se pomirili s tim da nam se neke namirnice i jela na sviđaju, ne možemo a da se ne zapitamo je li moguće istrenirati okusne pupoljke da uživaju u hrani u kojoj ranije nisu.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Prije toga, treba reći kako je okus zapravo složeni sistem koji smo razvili kako bismo lakše upravljali okolinom. Pomaže nam odabrati hranu koja ima neku vrijednost za naše tijelo i odbaciti sve ono što je potencijalno štetno.

No, što je s učenjem okusa na hranu koja nas ne privlači? Je li moguće promijeniti i "prevariti" okusne pupoljke? Science alert donosi savjete koji mogu pomoći da naučimo uživati u hrani koju ne volimo:

Savjet zlata vrijedan: Na ovaj način suzdržat ćete se od prejedanja

Savjet zlata vrijedan: Na ovaj način suzdržat ćete se od prejedanja

1. Jedite i nastavite jesti. Potrebna je samo mala porcija da bi se s vremenom izgradila sklonost prema određenom okusu.

2. Maskirajte gorčinu tako što ćete jesti određenu namirnicu s drugom hranom ili sastojcima koji sadrže so ili šećer. Naprimjer, gorku rukolu možete kombinovati sa slatkim preljevom za salatu.

3. Jedite neželjenu namirnicu više puta u pozitivnom kontekstu. To znači da je jedete nakon bavljenja omiljenim sportom ili u društvu ljudi koje volite. Osim toga, možete je jesti s hranom u kojoj već uživate.

4. Jedite nevoljenu namirnicu kad ste gladni, jer će vam tada biti lakše prihvatiti okus kojem inače niste skloni.

5. Prisjetite se zašto želite jesti određenu namirnicu. Isticanje razloga zašto je želite jesti moglo bi vas motivirati.

6. Mijenjajte navike što je ranije moguće. Djecu je lakše naučiti voljeti novu hranu jer njihovi okusi nisu toliko razdijeljeni.

7. Što više hrane volite, lakše ćete naučiti voljeti drugu hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije