Savjet zlata vrijedan: Na ovaj način suzdržat ćete se od prejedanja

0
Radiosarajevo.ba
Savjet zlata vrijedan: Na ovaj način suzdržat ćete se od prejedanja
Foto: Pexels / Ilustracija

Svi uživamo kada se uzmemo svoj omiljeni zalogaj ili se smjestimo za stol za obilan, topli obrok, posebno za vrijeme praznika. Ali s obzirom na to da većina ljudi jede hranu iz užitka, nekada može biti teško procijeniti sitost, što dovodi do prejedanja i do debljanja.

Stručnjaci za mršavljenje i fitness s My Fitness Pala, otkrili su jedan jednostavan trik pomoću kojega možete procijeniti koliko ste zapravo gladni, te vam omogućuje da se zaustavite prije nego što se prejedete.

Sve što trebate učiniti je vizualizirati ljestvicu gladi koja mjeri vaš apetit na skali od nula do deset, pri čemu nula označava osjećaj praznine, a deset osjećaj sitosti. Smatra se da korištenje ove ljestvice smanjuje vaše šanse za emocionalno jedenje zbog užitka, utjehe ili dosade, kao što mnogi obično rade.

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Cvjetna čarolija u Turskoj: Pogledajte bajkovite prizore

Lagana glad se osjeća na četvrtom nivou, a blago zadovoljstvo na šestom. Nutricionistkinja Kristina LaRue objasnila je da je između tih nivoa normalan raspon za jelo.

Dodala je i da ako ocijenite da ste pretjerano gladni s ocjenom 0 do 2, onda biste trebali obratiti dodatnu pažnju na to koliko brzo jedete. Ono što trebate učiniti u ovom slučaju je namjerno usporiti kako ne biste prešli razine zadovoljstva, a da toga niste svjesni.

Stomačne tegobe: Šest kućnih lijekova koji vam mogu pomoći

Stomačne tegobe: Šest kućnih lijekova koji vam mogu pomoći

"Ako ste siti, a i dalje imate hrane na tanjiru, nemojte samo nastaviti jesti, maknite tanjir od sebe i završite s jelom. Ali možete tražiti da vam zapakiraju ostatke koje kod kuće možete zamrznuti. Nakon što ste završili s obrokom, ponovno izmjerite glad. Ono što biste trebali osjećati je ugodno zadovoljstvo na kraju, što znači da ste odabrali pravu veličinu porcije", rekla je nutricionistkinja.

S druge strane, ako ste zadovoljni i fizički ne osjećate glad, a ipak ste u iskušenju da jedete, stručnjaci savjetuju da odvojite trenutak da se zapitate što vam je zapravo potrebno. Možda je želja za hranom reakcija na vaše emocije, piše Mirror.

"Ne morate se osjećati loše ako ste pretjerali, svima se to dogodi. Umjesto da se osjećate loše, pokušajte se zapitati zašto ste nastavili jesti nakon tačke sitosti. Je li hrana bila tako ukusna pa niste htjeli prestati? Jeste li bili jako gladni kad ste počeli jesti? Ili je nešto treće u pitanju", dodala je ona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije