Nadutost nakon prejedanja? Otkrijte tajne ovog napitka i ublažite simptome
Nije nikakva tajna da osjećaj nadutosti može biti izrazito neugodan. Bilo da je izazvan stresom, menstrualnim ciklusom, dehidracijom ili čak osjetljivošću na određene namirnice, nadutost često stvara neugodan osjećaj unutar našeg probavnog sistema .
S obzirom na praznike, mnogi će se nakon njih suočiti s ovim nelagodnim osjećajem. Iako je to prirodno i često se javlja, to ne znači da morate stalno patiti od simptoma poput nadutosti, plinova, stiskanja u trbuhu i grčeva.
Sjemenke kima
Srećom, postoje jednostavni načini da ublažite nadutost, a jedan od njih uključuje ispijanje tople šolje čaja od kima. Čaj od kima ima niz koristi za probavu.
Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'
Sjemenke ove biljke se koriste kao začin i u tradicionalnoj medicini zbog svojih ljekovitih svojstava. Imaju prepoznatljiv, specifičan okus te se koriste u raznim jelima poput hljeba, sira, kiselog kupusa i određenih alkoholnih pića.
Osim u kulinarske svrhe, kim se tradicionalno koristi kao ljekovita biljka za probavne smetnje i nadutost, pomažući ublažavanju neugodnih i ponekad bolnih simptoma. Njegov ugodan i blago slatkast okus može se usporediti s anisom ili sladićem.
Dvije kašike prije obroka: Ulje koje znatno olakšava menstrualne bolove i simptome menopauze
Zdravstvene prednosti čaja od kima
- Protuupalno djelovanje
- Poboljšava san
- Izvor je antioksidansa
Postoje i istraživanja koja sugeriraju da čaj od kima može imati značajnu ulogu u smanjenju tjelesne težine.
Kao i kod svakog biljnog preparata, preporučuje se konsultacija s doktorom. Iako je kim općenito blag, neka istraživanja upućuju na to da ga trudnice i dojilje možda ne bi trebale konzumirati.
Recept za čaj od kima:
- 355 mililitara vode
- 15 grama cijelih sjemenki kima
Priprema:
Zdrava namirnica koju bismo stalno trebali imati na dohvat ruke
Stavite vodu i sjemenke kima u posudu i pustite da zavrije. Smanjite vatru i ostavite čaj da lagano kuha oko 10 minuta, a zatim uklonite s vatre. Ostavite da odstoji još desetak minuta, a zatim procijedite, piše Živim.
Za jači napitak, nakon kuhanja ostavite čaj pokriven neko vrijeme prije procjeđivanja.
Zasladite medom po ukusu ili dodajte listiće mente za dodatnu aromu.
Ovaj jednostavan recept može vam pomoći u ublažavanju simptoma nadutosti i pružiti osjećaj olakšanja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.