Zdrava namirnica koju bismo stalno trebali imati na dohvat ruke

0
Radiosarajevo.ba
Zdrava namirnica koju bismo stalno trebali imati na dohvat ruke
Foto: Pexels / Ilustracija / Orašasti plodovi

Osim što je ukusna, pripada skupini zdravih namirnica koje štite naš organizam, a ulje od ove namirnice posebno je cijenjen sastojak kozmetičkih proizvoda.

Riječ je o bademu, čiji karakterističan miris potječe od inače vrlo otrovnog spoja vodikova cijanida koji enzimski nastaje iz amigdalina i prunasina. Gorki badem sadrži mnogo veći nivo i zato se u prehrani uglavnom koriste slatki bademi koji sadrže posve bezopasnu količinu tih spojeva. Slatki badem posebno je popularan u predpraznično vrijeme. Bez njega su mnoge slastice gotovo nezamislive.

Poznat još od drevnih vremena

To je srednje visoko drvo koje može narasti četiri do sedam metara, a plod je duguljasta, jajolika, blago pljosnata košpica. Badem cvate od februara do aprila dok se ne počnu razvijati listovi, a prirodno stanište mu je Mediteran.

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Tragedija: Nova teška nesreća na bh. putevima, poginula trudnica (28)

Također, ubraja se među najstarije uzgajane biljke. Slatka košpica badema koja se uglavnom i koristi za jelo, sadrži veliku količinu proteina (20 posto), 25 posto ugljikohidrata i čak 50 posto biljnog ulja. Ipak, bez obzira na visok udio masti, pripada u skupinu zdravih namirnica zbog visokog udjela vlakana, vitamina E i zdravih ugljikohidrata.

Vitamin E poznat je po svom antioksidativnom djelovanju, sprečava začepljenost krvnih žila, čime štiti od infarkta srca i moždanog udara. Taj vitamin podiže odbrambeni prag organizma i ne dopušta raznim mikroorganizmima i virusima da značajnije djeluju na naše zdravlje. Posebno su dobri rezultati vitamina E uočeni kod osoba starijih od 60 godina.

Orašasti plod koji smanjuje masnoće, kolesterol, rizik od  Alzheimerove bolesti  i demencije

Orašasti plod koji smanjuje masnoće, kolesterol, rizik od Alzheimerove bolesti i demencije

Pažljivo čuvati ulje od svjetlosti

Osim samog ploda, u širokoj je upotrebi i bademovo ulje, koje je jedno od najpoznatijih i najprimjenjivanijih ulja u farmaciji. Osjetljivo je na svjetlo pa ga treba čuvati u punoj posudi i zaštićeno od svjetlosti.

Neizostavan sastojak kozmetike, ali i farmacije

Bademovo ulje ne koristi se samo u kozmetici, već je i aktivna i pomoćna tvar u farmaceutskoj industriji. Također, bademovo ulje je među najskupljima i to zato što je naročito cijenjeno u kozmetici.

Djeluje emolijentno, odnosno omekšava kožu. Ulje badema može se dobiti iz gorkih i slatkih badema. Hladno prešano ulje slatkog badema ima samo blagi miris badema, a hladno prešano ulje gorkog badema ima iznimno snažan miris cijanida.

Ilustracija

Smatra se izvrsnim za gotovo sve tipove kože. Upotrebljava se u uljnim proizvodima za čišćenje lica. Neutralnog je mirisa pa se od njega prave i macerati, kada se želi istaknuti miris biljke koja se u bademovu ulju macerira. Zaista, bademovo ulje ima brojne blagodati te ga sa sigurnošću možemo preporučiti za primjenu u širokom spektru, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije