Kako napraviti savršen gulaš: Ovo su trikovi za odabir i pripremu mesa

1
Radiosarajevo.ba
Kako napraviti savršen gulaš: Ovo su trikovi za odabir i pripremu mesa
Foto: Pixabay / Ilustracija

Zahladilo je, pravo je vrijeme za dobar gulaš - doduše, uvijek je pravo vrijeme za dobar gulaš! No znate li kako ga napraviti?

Da bude baš dobar i gust, a meso da se topi u ustima. Možda mislite da znate, no uvijek ima prostora za usavršavanje. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta, a potom i recept.

1. Odaberite pravi komad mesa

Najbolja je junetina, no poslužit će i govedina, svinjetina te divljač. Birajte vrat, plećku, potkoljenicu ili mišiće koljenice.

2. Dobro ga začinite

Neizostavan sastojak dobrog gulaša je mljevena slatka paprika, no mali trik koji jamči najbolji okus je utrljati je u meso prije kuhanja. Ne zaboravite i luk, češnjak te koji list lovora, grančicu timijana, a na odmet neće biti ni malo kima te papar u zrnu.

3. Pravilno ga skuhajte

Meso narezano na kockice najprije prepržite, najbolje na svinjskoj masti. Za najmekše meso potrebna je dugotrajna termička obrada, stoga ne žurite s kuhanjem. Zog toga nemojte nipošto u isto vrijeme staviti kuhati meso i povrće, čak ni luk! Njega dodajte kad se meso karameliziralo, a mrkvu, celer, krumpir i grašak, odnosno što već volite dodati gulašu, ubacite najmanje pola sata nakon što počnete kuhati meso.

Recept za najukusniji gulaš

1 kilogram junetine
1 kašika maslaca ili domaće svinjske masti
150 grama luka
100 grama mrkve
50 grama celera
30 grama mljevene crvene paprike
1 kašika koncentrata paradajza
300 mililitara crnog vina
15 grama mljevenog kima
5 grama sušenog mažurana ili timijana
sol i papar

Meso narezano na kockice natrljajte crvenom paprikom pa prepecite na svinjskoj masnoći ili maslacu, nekoliko puta kako bi se savršeno prepeklo.

Izvadite sve meso, a na masnoći prepržite luk narezan na kockice, potom na njega dodajte ostalo povrće i koncentrat rajčice, promiješajte pa zalijte vinom.

Ubacite meso, kim i mažuran, a kad zakuha, smanjite vatru i kuhajte barem dva sata uz povremeno dolijevanje vode.

Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije