Kako napraviti pravi domaći hljeb? Uz ovu recepturu dobit ćete finu hrskavu koricu koju svi volite

0
Radiosarajevo.ba
Kako napraviti pravi domaći hljeb? Uz ovu recepturu dobit ćete finu hrskavu koricu koju svi volite
Foto: Pexels / Ilustracija / Kako napraviti domaći hljeb

Mnogi vikendom ne rade pa im dobro dođe da se posvete kuhinji, a ovaj put bi mogli napraviti pravi domaći hljeb. 

Vrlo je jednostavno, i ne bojte se jer ne uključuje hiljadu i jedan korak pripreme kao što je slučaj s mnogim drugim trenutno popularnim receptima.

Ovaj se hljeb zamijesi navečer i ispeče ujutro, bez previše filozofiranja, preklapanja tijesta i ostalih čudnovatih zahvata.

Boro Kontić i Sejo Sexon predstavili knjigu 'Pamtim to kao da je bilo danas'

Boro Kontić i Sejo Sexon predstavili knjigu 'Pamtim to kao da je bilo danas'

Recept je otkrio Mile Butorac, bloger koji kaže da je ovo najjednostavniji način za njegovu pripremu." Ne treba ga mijesiti, samo brza priprema noć prije i nevjerovatna količina radosti drugo jutro. S rupicama i činjenicom da za doručak imaš topao hljeb kao iz pekare.".

Sastojci:

  • 450 g pšeničnog bijelog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 2 kašičice soli
  • 375 ml tople vode
Evo koji je hljeb najzdraviji - potvrdili stručnjaci

Evo koji je hljeb najzdraviji - potvrdili stručnjaci

Priprema tijesta:

  • U zdjeli pomiješajte brašno i sol, a zatim dodajte kvasac i toplu vodu te pomiješajte. Tijesto će biti vrlo mokro i ljepljivo. 
  • Čvrsto pokrijte zdjelu i preko noći je ostavite u frižideru. Jedan sat prije pečenja tijesto izvadite iz frižidera.
  • Pola sata prije kraja dizanja zagrijte rernu na 230 stepeni, a u nju stavite lonac od lijevanog željeza s poklopcem.
  • Tijesto istresite na pobrašnjenu površinu i nemojte ga mijesiti nego ga lopaticom sa strane nekoliko puta presavijte prema sredini.
  • Grudu tijesta prebacite na papir za pečenje pa dlanovima ili lopaticom ugrubo oblikujte okrugli oblik. Pažljivo prinesite vruću posudu, otklopite je i u nju oprezno stavite papir za pečenje s tijestom.
  • Dobro pokrijte posudu i stavite je u rernu. Hljeb pecite 30 minuta u pokrivenoj posudi, a zatim pažljivo skinite vrući poklopac i pecite još 15 minuta.
  • Tokom pečenja u pokrivenoj posudi većina pare ne može izaći iz posude, pa će hljeb lijepo narasti prije nego što se korica isuši i očvrsne. Nakon skidanja poklopca, hljeb će se zbog vrućine lijepo zapeći i dobiti zlatno smeđu boju.
  • Prije nego što razrežete hljeb morate pričekati da se ohladi barem toliko da bude topao, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije