Hljeb i debljanje, šta je istina a šta mit?

0
Radiosarajevo.ba
Hljeb i debljanje, šta je istina a šta mit?
Foto: Pexels / Ilustracija

Jeste li jedna od osoba koja obožava jesti hljeb, a zapravo ga mrzi jer misli kako je on glavni neprijatelj vitkosti? Niste jedini.

Mnoge osobe hljeb u prehrani jako opterećuje. S jedne strane poboljšava okus svakog jela, izvrsno pristaje uz svako jelo, a opet, svjesni su kako je bijeli hljeb samo kalorični dodatak bez puno nutritivnih vrijednosti.

Možemo li zaista hljeb okriviti za debljanje? Možda

Kada smo gladni, umorni ili pod stresom uvijek posežemo za nekim pecivom, namazanim hljebom ili sendvičem. Gotovo niko neće pojesti štapić celera. Baš zbog toga hljeb simbolizira borbu s debljinom i kalorijama. Najveći problem s hljebom je što ga više jedemo, to ga više želimo. Slično kao s grickalicama, perecima i štapićima. Nakon što pojedemo hljeb mozak dobiva signal kako je tijelo puno, a mozak postaje zadovoljan i sretan.

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Horor u moru: Plivao je nedaleko od obale kad ga je napao morski pas, mislili su prvo da je srčani

Međutim, vrlo brzo nivo šećera opada, te smo ponovo gladni. Zbog toga se bijeli hljeb smatra glavnim neprijateljem debljine. Možemo ga pojesti puno, nema u sebi mnogo nutricionistički vrijednih sastojaka, a opet, nakon njega smo vrlo brzo gladni i želimo još. Zbog toga se može svakako reći da bijeli bijeli deblja i da je gotovo nepotreban dodatak u prehrani.

Bosanci konzumiraju mnogo hljeba, ali zbog ovoga bi trebali hitno prestati

Bosanci konzumiraju mnogo hljeba, ali zbog ovoga bi trebali hitno prestati

S druge strane zdravije opcije hljeba od integralnih sastojaka mogu sudjelovati u strategiji gubitka kilograma.

Neka istraživanja pokazuju da osobe koje uključe u svoju prehranu cjelovite žitarice mršave brže, a posebno lakše skidaju salo s predjela stomaka. Također, hljeb od cjelovitih žitarica sadrži više vlakana, vitamina, minerala i drugih vrijednih sastojaka, pa ga nikako ne možemo označiti poput bijelog hljeba "praznim kalorijama". Također, ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica se sporije razgrađuju u tijelu, pa kada mozak dobije signal da je sit, ostat će "sretan" duže vremena nego nakon što pojedemo bijeli hljeb.

Jesti ili ne hljeb dok ste na dijeti?

Da bi se riješila debata jesti ili ne hljeb dok ste na dijeti, najvažnije pitanje od svih je koji i kakav hljeb jedete. Neka jednostavna pravila pomoći će vam da hljeb koji jedete ne škodi vašoj liniji i zdravlju općenito, nego doprinosi.

Birajte hljeb od cjelovitih žitarica. Uvijek odaberite oanj koji je napravljen od integralnog brašna. Nemojte birati po boji. Što je hljeb bjelji to je veća vjerovatnoća da u sebi nema nikakvih korisnih sastojaka. Ali ponekad nemaju ništa vrijedno ni tamni kruhovi. Nemojte se ustručavati pitati prodavača koji su sastojci, te koji je cijeli napravljen od integralnog brašna.

Znate li šta se događa kada prestanemo jesti hljeb?

Znate li šta se događa kada prestanemo jesti hljeb?

Nemojte birati po nazivu. Najpoznatiji hljeb zavaravajućeg naziva je kukuruzni. Međutim, svi koji su ikad pokušali napraviti kukuruzni hljeb znaju da ga je nemoguće napraviti od čistog kukuruznog brašna. Često u kukuruznom hljebu ima tek malo kukuruznog brašna. Za svaki kruh pitajte koji je omjer brašna iz naziva, u ovom slučaju kukuruznog, a koliki bijelog.

Kombinujte različite vrste hljeba. Svaka žitarica od koje se pravi hljeb ima posebne sastojke i nutritivnu vrijednost, kao i dodaci koji se stavljaju u hljeb poput sjemenki. Da bi hljeb bio zdrava opcija, usudite se isprobati različite tipove kruhova različitih sastojaka.

Kako pametno jesti hljeb

Prosječne osobe u zdravoj prehrani trebaju 6 porcija ugljikohidrata dnevno. To uključuje hljeb, tjesteninu, žitarice, tortilje, kolače…

Ako za neki obrok ili međuobrok imate drugi izvor ugljikohidrata preskočite hljeb. Ako nemate slobodno pojedite hljeb. Imajte na umu da je jedna porcija za prosječnog čovjeka otprilike veličine njegovog dlana. Ili onoga što stane u dlan ako se radi o sitnim namirnicama.

Uvijek birajte što zdravije verzije hljeba iz što cjelovitijeg brašna. Hljeb bi također trebao biti raznovrstan. Postoji toliko opcija hljeba od toliko različitih vrsta brašna, da vam može postati prava zdrava poslastica.

Ako ga već jedete uživajte u njemu

Neki kažu da hljeb treba tretirati kao luksuznu hranu. Kada jedete hljeb uživajte u svakom zalogaju. Kada narežete hljeb vjerovatno ne razmišljate o njemu nego ga samo jedete. Ipak, hljeb zaslužuje više pažnje i trebate osvijestiti svaki zalogaj hljeba koji stavite u usta i uživati u njemu, piše CoverMagazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije