Koja je vrsta hljeba najbolja ako imate problema sa šećerom u krvi?

1
Radiosarajevo.ba
Koja je vrsta hljeba najbolja ako imate problema sa šećerom u krvi?
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Šta zapravo znači "obogaćeni" hljeb i koja je vrsta hljeba najmanje utječe na porast razine šećera?
 
Odgovor je: Raženi hljeb od cjelovitog zrnja. Razina šećera u krvi raste nakon što ste pojeli hranu koja sadrži ugljikohidrate. Tu se ubraja i hljeb. Ako ste zabrinuti zbog šećera u krvi, raženi hljeb od cjelovitog zrnja najbolji je izbor. Držat će vas sitima duže nego druge vrste hljeba, a uz to uzrokuje najmanje i najsuptilnije promjene u razini šećera. To je važno za oboljele od dijabetesa. Općenito, birajte hljeb gušće i grublje strukture s puno komadića zrnja kako biste izbjegli nagle skokove šećera u krvi, piše gloria.hr.

Je li "obogaćeni" hljeb zdraviji od cjelovitog?

Odgovor na ovo pitanje glasi: Nije. Izraz "obogaćen" odnosi se uglavnom na bijeli hljeb ili na druge krušne proizvode od rainiranog brašna. Rafiniranjem se postiže svjetliji i rahliji izgled hljeba  te se produžuje njegova trajnost na policama trgovina. Ali, rainirano brašno u tom je procesu ostalo bez većeg dijela vlakana, željeza i B-vitamina.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Riječ "obogaćen" u tom slučaju znači samo to da su B-vitamini i željezo ponovno dodani nakon procesa rainiranja, no vlakna se ne mogu naknadno dodati. A hljeb od cjelovitog zrnja sadrži vlakna, prema tome bolji je prehrambeni izbor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije