Kako napraviti najukusniju mrkvu? Postupak koji garantuje gastronomsku senzaciju
Mrkva je nezaobilazan proljetni prilog, posebno za Uskrs, ali prema savjetima kuhara, mnogi prave veliku grešku prilikom njene pripreme – kuhaju je u vodi. Iako se ovo čini kao najjednostavniji način, stručnjaci upozoravaju da time gubimo i nutritivne vrijednosti i bogat prirodni okus ove omiljene povrtne kulture.
Ashley, kuharica i osnivačica bloga Not Without Salt, ističe da kuhanje mrkve u vodi često rezultira mekanim, vodenastim komadima koji gube teksturu i okus. Umjesto toga, preporučuje se sotiranje, odnosno prženje na masnoći, kako bi se sačuvali vitamini i postigao bogatiji, karamelizirani okus.
Sotiranje u maloj količini maslaca ne samo da pomaže u zadržavanju vitamina C i ostalih hranjivih tvari, već i omogućava da prirodni šećeri iz mrkve izađu na površinu i stvore zlatno-smeđu koricu, čineći ovo jelo puno ukusnijim.
Reddit i građani bili spremni, samo premijer KS Nihad Uk nije: Zakazao gostovanje pa se nije javio
Jedan od najomiljenijih načina pripreme jeste u kombinaciji s balzamičnim sirćetom, koje dodatno pojačava slatkoću mrkve i daje joj sjajnu, blago ljepljivu glazuru. Ashley objašnjava: "Ove mrkve se kuhaju u maslacu (što već zvuči odlično, zar ne?), zatim se dodaje malo šećera za slatkoću, i na kraju balzamično sirće – što mrkvu podiže na potpuno novi nivo. Slatko, kiselo i slano – trokut ukusa koji je osvojio i one koji mrkvu inače ne vole."
Sastojci:
- 900 grama mrkve
- 55 grama maslaca
- dvije kašike šećera
- dvije mlade lukovice (narezane na tanke kolutiće),
- 60 ml balzamičnog sirćeta
- so i biber.
Postupak:
U velikoj tavi otopite maslac na srednjoj temperaturi. Mrkvu isijecite na komade jednake veličine, otprilike jedan centimetar debljine, i stavite ih u tavu. Pržite ih pet do sedam minuta, dok ne postanu blago omekšale i počnu da dobijaju zlatnu boju. Potom dodajte šećer i balzamično sirće, te nastavite pržiti još desetak minuta, dok mrkva ne postane potpuno obložena glazurom.
U drugoj tavi propržite mladi luk dok ne postane hrskav, oko pet minuta. Kada su mrkve gotove, posolite, pobiberite i pospite prženim lukom.
Savršeno glazirana, sočna i aromatična mrkva koja će zasjeniti svaki drugi prilog na stolu. Umjesto da je kuhate i izgubite sve što je u njoj dobro, probajte ovaj recept i uvjerite se zašto je sotirana mrkva novi favorit mnogih domaćinstava.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.