Brzo, ukusno i jeftino: Starinski kolač s jabukama čiji se recept prenosi generacijama

Raskošne torte su uvijek bile omiljene, pogotovo ako se prave od čokolade ili oraha, ali i oni najjednostavniji i najjeftiniji kolači mogu da im pariraju.
Naše nane i bake pravile su brojne kolače čiji recepti su se prenosili s koljena na koljeno, a jedan od njih je i ovaj neodoljivi i osvježavajući, tzv. jugoslovenski kolač sa jabukama.
Sastojci:
Za koru: 4 jajeta, 100 g šećera, 200 g brašna, 100 ml ulja, 100 ml vode, 1 kesica praška za pecivo

Još šest do cilja: U Sarajevo stigao 19. Stadler tramvaj
Za fil: 1 kg jabuka, 80 g pudinga od vanile,100 g šećera
Za ukrašavanje: 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite žumanca i bjelanca, pa bjelanca pomiješajte sa šećerom i umutite u čvrst šne (izlupano bjelance od jajeta). U žumanca dodajte ulje, vodu i prosijano brašno s praškom za pecivo. Dobro sjedinite, pa dodajte u bjelanca i lagano promiješajte. Sipajte dobijenu smjesu u tepsiju koju ste premazali puterom (ili nauljili) i posuli brašnom.
Pecite u rerni koju ste prethodno ugrijali na 180°C, oko 20 minuta. U šerpu sipajte vodu (900 ml) i dodajte šećer, a kada proključa dodajte jabuke koje ste sitno isjeckali. Ostatak vode (100 ml) pomiješajte sa pudingom i dodajte u jabuke. Kada jabuke budu gotove, vruć fil sipajte preko kore. Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi, a zatim stavite u frižider. Umutite slatku pavlaku i po želji dekorišite kolač.
To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.