Ukusne i fine: Recept za kiflice koje će vam uljepšati dan

0
Radiosarajevo.ba
Ukusne i fine: Recept za kiflice koje će vam uljepšati dan
Foto: Instagram / Kiflice/my.mili.cake

Miris tek pečenih kiflica u zraku – postoji li nešto što nas više podsjeća na dom i djetinjstvo? Bilo da ih punite sirom, džemom, eurokremom ili ostavite prazne i pospete susamom, kiflice su nezaobilazan klasik na našim trpezama.

Zahvaljujući jednostavnim sastojcima i laganoj pripremi, ovaj recept idealan je i za početnike u kuhinji.

Bilo da ih pravite za doručak, užinu, goste ili kao dodatak uz šolju čaja ili kafe, kiflice su uvijek dobar izbor.

Osvanuo i logo: Pogledajte gdje će se nalaziti H&M radnja u Sarajevu

Osvanuo i logo: Pogledajte gdje će se nalaziti H&M radnja u Sarajevu

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica suhog kvasca (ili 25 g svježeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 50 ml ulja
  • 1 jaje
  • 50 g margarina ili putera (otopljenog)
  • Punjenje po želji: sir, džem, eurokrem
  • 1 jaje za premazivanje
  • Susam, kim ili krupna so za posipanje

Priprema:

U većoj zdjeli pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer. Ostavite nekoliko minuta da se kvasac aktivira. Zatim dodajte ulje, jaje i so, pa postepeno umiješajte brašno dok ne dobijete mekano, glatko tijesto. Tijesto ostavite da naraste oko 45 minuta, pokriveno čistom krpom.

Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvucite u krug i isijecite na trouglove, kao pizzu. Na širi dio svakog trougla stavite željeni nadjev, pa zarolajte u oblik kiflice.

Kiflice slažite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih umućenim jajetom i pospite po želji susamom, kimom ili ostavite bez ičega. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok ne porumene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije