Brzinska pogača: Savršen recept za sjajan doručak kojem nećete moći odoljeti

Pogača je uvijek primamljiva, rijetko ko da joj može odoljeti. U nastavku donosimo vam jedan recept kako da brzo napravite ukusnu i mekanu pogaču.
Sastojci
- 1 kg brašna
- 1 kesica suhog kvasca
- 200 ml vode
- 5 kašika kiselog mlijeka
- 150 ml mlijeka
- 2 kašikice soli
- 1 kašikica šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 200 ml ulja
- ZA PREMAZ
- jaje
- susam
Priprema
Mlijeko pomiješajte s kiselim mlijekom i zagrijte da bude toplo. Dodajte kvasac i kašikicu šećera i ostavite malo da nadođe. Rernu zagrijte na 80 stepeni pa isključite. Pripremite tijesto - dodajte brašno, prašak za pecivo, vodu, so i ulje. Tijesti premažite uljem pa prekrite folijom i stavite u toplu rernu na 20 minuta, pazite da je rerna isključena! Nakon toga izvadite iz rerne.
U tepsiju stavite malo ulja. Od tijesta kidajte loptice i poredajte ih u krug s malim rastojanjem među njima, jer će svakako prilikom pečenja nadoći i sastaviti se. Premažite vašu pogaču jajetom i pospite susamom, stavite u rernu, uključite na 180 stepeni (dok se rerna grije, pogača će vam lijepo nadoći) i pecite oko 20 minuta dok lijepo ne porumeni.

Napoli je prvak Italije: Slavlje na jugu nakon dramatične utakmice
To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.