Isprobajte ribu na novi način: Ovi recepti će osvojiti i one koji je inače ne vole
Ako ribu uvijek pripremate na isti način, sada je pravo vrijeme da isprobate nešto novo.
Donosimo vam tri zanimljiva recepta koja će unijeti svježinu u vašu kuhinju i oduševiti sve za stolom.
Šaran u sosu od badema
Sastojci
Banja Luka: Dojavljena bomba u jednoj osnovnoj školi, policija evakuiše učenike
- šaran od 1 kg,
- 250 g crnog luka,
- šaka obarenih i očišćenih badema,
- malo bijelog vina,
- kora jednog limuna,
- biber,
- so
Priprema
Očišćenog šarana isijecite na manje komade i posolite. Crni luk sitno isjeckajte, pa dodajte malo limunove kore, bibera i na listiće sečene bademe. Posolite i dodajte komade ribe. Prelijte s malo bijelog vina i vode i kuhajte dok riba ne omekša.
Oslić sa celerom
Sastojci
- 1 kg oslića,
- 4 celera srednje veličine,
- 4 čena bijelog luka,
- 1 limun,
- ulje,
- biber,
- so
Priprema
Očišćenu ribu isijecite na komade i posolite. Složite je u nauljenu posudu za pečenje. Ribu pospite sitno sječenim bijelim lukom, a preko složite kolutove celera. Pobiberite i još malo posolite, prelijte limunovim sokom i uljem i pecite u rerni na umjerenoj temperaturi.
Pita od ribe
Sastojci
- 800 g tankih kora,
- som od 700–800 g,
- šoljica obarenog pirinča,
- 2 dl ulja,
- svjež peršun,
- biber,
- so
Priprema
Ribu očistite, obarite, uklonite joj kosti, pa je sameljite na mašini za meso. Dodajte obareni pirinač, biber, so, isjeckani peršun i dobro promiješajte. U podmazan pleh složite dvije kore poprskane uljem, pa ih nafilujte nadjevom. Preklopite korom, poprskajte uljem, pa i nju nafilujte. Tako redajte dok ne utrošite sav materijal. Završite korom. Pitu ispecite, poprskajte je hladnom vodom i prekrijte platnenom salvetom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.