Nesvakidašnja delicija za ljubitelje domaće hrane: Evo kako napraviti pitu od gljiva

0
Radiosarajevo.ba
Nesvakidašnja delicija za ljubitelje domaće hrane: Evo kako napraviti pitu od gljiva
Foto: Screenshot/Youtube / Pita od gljiva

Ako tražite ideju za toplo, zasitno i ukusno jelo koje će nahraniti cijelu porodicu, imamo recept koji će vas oduševiti! Kremasti složenac s gljivama, povrćem i parmezanom savršena je kombinacija ukusa, a uz to se priprema za samo sat vremena.

Ovo jelo je idealno za šest osoba i pravi je pogodak za sve ljubitelje domaće, utješne hrane s dozom sofisticiranosti.

Sastojci:

maslinovo ulje, puter, gljive 800 g, papar i sol, luk, mrkva, celer stabljika, češnjak, brašno 0,25 šalica, povrtni temeljac 500 ml, mlijeko 500 ml, grašak, senf, timijan, vinski ocat, oštro brašno 1,75 šalica, prašak za pecivo, parmezan 40 g.

Senzacija u Engleskoj: Crystal Palace srušio Manchester City i osvojio prvi veliki trofej

Senzacija u Engleskoj: Crystal Palace srušio Manchester City i osvojio prvi veliki trofej

Priprema:

Za nadjev prvo zagrijte jednu kašiku maslinovog ulja i malo putera u tavi. Dodajte polovinu gljiva, kratko ih propržite uz povremeno miješanje, a zatim ih izvadite na tanjir. Ponovite isti postupak s preostalim gljivama.

U istu tavu dodajte ostatak putera, pa propržite sitno sjeckanu mrkvu, celer i luk dok ne omekšaju. Zatim dodajte usitnjeni bijeli luk, pospite sve brašnom i dobro promiješajte. Postepeno ulijte temeljac i mlijeko, pa vratite gljive u smjesu. Dodajte grašak, senf, timijan i nekoliko kapi vinskog octa. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne, a zatim je prebacite u pripremljeni kalup za pečenje.

Za tijesto, u većoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so, biber i hladni puter narezan na komadiće. Dodajte naribani parmezan i sitno sjeckani mladi luk. U sredini smjese napravite udubljenje i u njega ulijte mlijeko. Lagano umijesite tijesto dok se ne poveže, zatim ga rasporedite preko nadjeva u kalupu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Poslužite toplo i uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije