Kako izbjeći gorčinu pri uzgoju krastavaca? Obratite pažnju na ovo

0
Radiosarajevo.ba
Kako izbjeći gorčinu pri uzgoju krastavaca? Obratite pažnju na ovo
Foto: Pixabay / Krastavci

Mnogi će se složiti da su krastavci među najomiljenijim povrćem kod nas. Većina ih voli zbog osvježavajućeg okusa, ali znaju razočarati kad su gorki. Kako izbjeći tu gorčinu pri uzgoju krastavaca?

Glavni razlog za gorčinu u krastavcima je kukurbitacin. To je spoj koji se obično nalazi u listovima i stabljici biljaka kako bi ih zaštitio od životinja, a u plod dospijeva ako je biljka bila pod nekim stresom.

To može biti suša, visoke temperature, navodnjavanje hladnom vodom ili sadnja u blizini drugih biljaka koje troše puno hranjivih tvari poput tikvica, jagoda, bundeva ili malina.

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Bitno je i poštovati razmak koji mora biti između svake biljke jer krastavci troše puno hranjivih tvari. Najbolje je da uz njih posadite salate, mahunarke ili začinsko bilje. Posebno dobri susjedi su im mahune jer njihovo korijenje na sebi ima dušične bakterije, koje krastavcima pašu.

Budite posebno oprezni sa zalijevanjem, jer krastavac treba puno vode. Najbolja je odstajala voda sobne temperature, a zalijevati treba ili rano ujutro i li navečer.

Također, ne pretjerujte s gnojivima, malčiranjem i kompostom jer ona također mogu utjecati na to da krastavci postanu gorki, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije