Da li je sigurno jesti mrkve s tamnim mrljama i kako ih spriječiti?
Vjerojatno vam se dogodilo da vam se na mrkvama, pogotovo ako duže vrijeme stoje, pojave crne mrlje. Neprivlačan izgled mnoge navodi na pitanje smiju li ih jesti i što je to zapravo?
Takve mrkve ne izgledaju svježe pa se mnogi pitaju treba li ih baciti u smeće.
Crne mrlje posljedice su gljivične bolesti poznate kao crna trulež mrkve. Napada lišće, stabljiku i korijen biljke i to u svim fazama njezinog razvoja.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
Korijen mrkve se zarazi preko listova, na način da se patogen spusti do korijena ili izravno iz tla. U trgovinama je mrkva često upakirana u plastičnim kutijama, a to podstiče rast gljivica.
Zato je puno bolje kupovati mrkvu u rinfuzi te je čuvati svježu i neopranu u frižideru na temperaturi nižoj od pet stepeni.
Ako se pojave tamne mrlje na površini, uklonite ih nožem i možete je pojesti. No ako je cijela mrkva pocrnjela, svakako je bacite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.