Da li je sigurno jesti mrkve s tamnim mrljama i kako ih spriječiti?

0
Radiosarajevo.ba
Da li je sigurno jesti mrkve s tamnim mrljama i kako ih spriječiti?
Foto: Pexels / Mrkva s crnim mrljava

Vjerojatno vam se dogodilo da vam se na mrkvama, pogotovo ako duže vrijeme stoje, pojave crne mrlje. Neprivlačan izgled mnoge navodi na pitanje smiju li ih jesti i što je to zapravo?

Takve mrkve ne izgledaju svježe pa se mnogi pitaju treba li ih baciti u smeće.

Crne mrlje posljedice su gljivične bolesti poznate kao crna trulež mrkve. Napada lišće, stabljiku i korijen biljke i to u svim fazama njezinog razvoja.

Napad u školi u Zagrebu: Poznato zašto je napadač ponovo operisan, te kakve si je rane zadao

Napad u školi u Zagrebu: Poznato zašto je napadač ponovo operisan, te kakve si je rane zadao

Korijen mrkve se zarazi preko listova, na način da se patogen spusti do korijena ili izravno iz tla. U trgovinama je mrkva često upakirana u plastičnim kutijama, a to podstiče rast gljivica.

Zato je puno bolje kupovati mrkvu u rinfuzi te je čuvati svježu i neopranu u frižideru na temperaturi nižoj od pet stepeni.

Ako se pojave tamne mrlje na površini, uklonite ih nožem i možete je pojesti. No ako je cijela mrkva pocrnjela, svakako je bacite.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije