Ova namirnica može povećati rizik od raka? Uočena zabrinjavajuća poveznica

1
Radiosarajevo.ba
Ova namirnica može povećati rizik od raka? Uočena zabrinjavajuća poveznica
Foto: Pexels / Ilustracija/Jedenje

Stručnjaci za rak i dijetetičari otkrili su koje namirnice mogu povećati rizik od raka i što biste trebali izbjegavati kako biste smanjili šanse za razvoj te opake bolesti.

Iako je nemoguće izbjeći svaki karcinogen, tj. tvari koje povećavaju šanse za dobivanje raka, stručnjaci sugerišu da možete smanjiti rizik od raka izbacivanjem određenih namirnica iz ishrane.

Upozorili su da hemikalije u mesu, alkoholu te pretjerana konzumacija šećera i masti mogu povećati rizik od raka crijeva, dojke i jetre.

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Neki ljudi ne konzumiraju prerađeno meso, a trebali bi izbjegavati i svježu, mljevenu te smrznutu svinjetinu, junetinu i janjetinu, jer stručnjaci upozoravaju da je crveno meso, također, na popisu namirnica koje mogu uzrokovati rak.

Crveno meso povećava rizik od raka

Brojne studije su utvrdile vezu između konzumacije crvenog mesa i nekih vrsta raka, ali zašto se to događa i koji je tačna nivo povećanog rizika od raka, ostaje nejasno.

Drama iza ponoći: Dvije maskirane osobe provalile u kuću u BiH

Drama iza ponoći: Dvije maskirane osobe provalile u kuću u BiH

Smatra se da iako crveno meso povećava rizik od raka debelog crijeva, želuca i gušterače, ono ne predstavlja tako veliku kao opasnost kao prerađeno meso.

"Crveno meso nije tako snažno povezano s rakom debelog crijeva kao prerađeno meso, to znači da je kancerogen 2A, pa bi moglo povećati rizik", rekao je za Daily Mail dr. Duane Mellor, glasnogovornik Britanskog društva dijetetičara (BDA).

Kako crveno meso uzrokuje rak?

Matthew Lambert, nutricionist u Svjetskom fondu za istraživanje raka (WCRF) dodao je: "Još se uvijek istražuje kako crveno meso uzrokuje rak. Jedan od mogućih načina uključuje spoj zvan hem, koji sadrži željezo i crvenom mesu daje boju.

"Hem može potaknuti stvaranje spojeva koji uzrokuju rak za koje se pokazalo da oštećuju sluznicu crijeva, što zatim može povećati rizik od raka crijeva", istakao je.

Mljeveno meso/Ilustracija

Stručnjaci također ističu da se heterociklički amini (HCA) i policiklički amini (PCA), koji mogu oštetiti stanice u crijevima, proizvode kada se crveno meso kuha na visokim temperaturama, kao što je pečenje na roštilju.

Poput prerađenog mesa, preporučuje se ograničavanje konzumacije crvenog mesa na 70 grama dnevno kako bi se uravnotežili njegova korist i potencijalni rizici, javlja Express.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije