Jeste li probali krompir dijetu: Brzo djeluje, a ne pada teško

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li probali krompir dijetu: Brzo djeluje, a ne pada teško
Foto: Pixabay / Ilustracija / Dijeta

Kada su u pitanju dijete, uglavnom je na početku najteže da se pridržavate izmijenjenog načina ishrane, jer Vam tada najviše nedostaje motivacija

Zato je dijeta sa krompirom odlična, jer je već kroz nekoliko dana moguće izgubiti nekoliko kilograma.

Poseban režim ishrane koji se provodi tokom krompir dijete, onima koji vole da jedu ovu namirnicu neće teško pasti.

Također, dijeta sa krompirom će sigurno motivisati one koji žele da smršaju, jer je kroz nekoliko dana moguće izgubiti par kilograma, piše Dietx.rs

Dijeta sa krompirom – Pravila

Postoji nekoliko varijacija krompir dijete, ali za sve njih postoje neka zajednička pravila i to su:

Krompir se jede svakog dana
Barem 12 čaša vode se unosi na dnevnom nivou
Kafa i čaj bez šećera su dozvoljeni, dok se alkohol izbjegava
Ne smijete unositi grickalice
Ne smijete konzumirati namirnice koje sadrže dodatne masti
Dovoljno je da imate umjerenu fizičku aktivnost

Krompir dijeta – Varijacije

Za tri, pet ili sedam dana, koliko traju ove dijete, možete izgubiti samo višak vode u organizmu, dok će se masne naslage u Vašem tijelu zadržati. Ipak, ukoliko Vam je dovoljno da skinete tri do pet kilograma, treba da probate dijetu sa krompirom.

Dijeta sa kuhanim krompirom

Ona traje tri dana i tokom nje se jede isključivo kuhani krompir, bez soli i dodataka.

Ukoliko nikako ne možete da jedete samo to, možete dodati neke od niskokaloričnih začinskih biljaka i eventualno male količine sirćeta. Također, krompir možete začiniti prirodnim nerafinisanim uljem, kao što je maslinovo, ali da bi dijeta imala najbolje efekte, bolje je ne dodavati ulje.

Također, ne morate kuhati krompir zasebno za svaki obrok, već ujutru odredite količinu za taj dan (do 1 kilograma), skuhajte ga u ljusci i oljuštite samo ono što ćete pojesti za taj obrok. 

Pečeni krompir

Ukoliko ne volite kuhani, možete probati s pečenim krompirom. Dijeta isto traje i unosi se jedan kilogram krompira dnevno. 

Isto kao kod dijete sa kuhanim krompirom, treba unositi 12 čaša vode dnevno, jer se tako doprinosi osjećaju sitosti. Za pripremu pečenih krompira potrebno je krompire oprati i isjeći na krupne kriške i peći u rerni dok ne porumene. Ispečene krompire rasporedite u pet obroka.

Krompir dijeta sa jogurtom

U kombinaciji sa nemasnim jogurtom, dijetu možete držati tri dana i za to vrijeme izgubiti i do pet kilograma. Naime, skrob koji se nalazi u krompiru, sa mliječnim kiselinama niskomasnog jogurta tijelu pruža dnevni unos kalorija.

Također, u kombinaciji sa vodom, pružiće Vam osjećaj sitosti.

Dijeta sa krompirom i povrćem

Ona je odlična za skidanje kilograma, i blagotvorno utiče na zdravlje jer poboljšava kardiovaskularni sistem i normalizuje krvni pritisak. Također, dijeta sa krompirom i povrćem ublažava stres, pomaže ojačavanju nervnog sistema i ovakav režim ishrane pomoći će Vam da budete aktivniji.

Dijeta sa krompirom i povrćem izgleda ovako:

Prvi dan
Za doručak se unosi samo čaša obranog mlijeka, za ručak se priprema 300 grama pirea na vodi, sa veoma malo soli. Uvečer se priprema salata koja sadrži 250 grama krompira, jedno kuhano jaje, malo jabukovog sirćeta, a po želji možete u nju dodati crni biber i preliti je biljnim uljem.

Drugi dan
Poželjno i praktično je da ujutru ispečete ili skuhate kilogram krompira, jer se drugog dana dijete krompir jede tokom svakog obroka. Nakon kuhanja ili pečenja podijelite krompir na pet-šest porcija. Potom krompir malo posolite, dodajte bilo koju količinu svježe salate kao što su vlašac, mirođija, peršun, majčina dušica, a po želji možete dodati i ulje u salatu.

Treći dan
Ujutru, pecite ili kuhajte krompir u ljusci i potom rasporedite porcije krompira za oborke. Posolite krompir i dodajte malo biljnog ulja, a krompir unosite za doručak, ručak i večeru.

Četrvrti dan
Tokom ovog dana možete unositi meso, sir i drugo dinstano povrće uz krompir. Možete pojesti 50 grama posnog mesa ili dva kuhana jajeta, 100 grama sira i 200 grama dinstanog povrća (poželjni su paradajz i mrkva, ali može i neko drugo povrće).

Peti dan
Posljednjeg dana dijete se preporučuje da imate isti jelovnik kao prvog dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije