Bivša TV voditeljica za godinu skinula 14 kilograma: Koristila kinesku metodu

Radiosarajevo.ba
Bivša TV voditeljica za godinu skinula 14 kilograma: Koristila kinesku metodu
Foto:Jutarnji list / Vitomira Lončar

Tokom prošlogodišnjeg redovnog sistematskog pregleda na Univerzitetu Eurasia University u Xi’anu doktorica je Vitomiri Lončar (61) i njenom suprugu Ivici Šimiću (67) rekla da bi oboje trebali pripaziti na prehranu zbog prekomjerne težine, prenosi Jutarnji list.

“Oboje smo imali više od 80 centimetara u struku, BMI je pokazivao da smo u području pretilosti. U Kini živimo život u kojem smo sami nas dvoje, nemamo društvo s kojim izlazimo. Svi su odnosi uglavnom poslovni i orijentirani smo na sebe. Nemaš nekoga tko bi ti rekao - hej, čini se da ste se udebljali! Mog Ivicu to nije nimalo uzrujalo, a ja sam se baš bila zabrinula”, priča Vitomira koja je u malo više od godinu dana doživjela potpunu fizičku transformaciju. 

Nakon što je tri godine sa suprugom živjela u Kini, zbog korone se u martu vratila u Hrvatsku, a za sedam dana se vraća u daleki Xi’an. Tamo supružnike čeka posao koji su ostavili prije pola godine. Vitomira je profesor-mentor na fakultetu za kulturu i medije, a suprug na humanističkim naukama.

Velika transformacija

U godinu dana smršala je 14 kilograma i postigla izgled na kojem bi joj mogle pozavidjeti 30-godišnjakinje.

Kad je u maju 2019. dobila loš ljekarski nalaz, prvo je odlučila gladovati. I tako dva mjeseca.

Lončar prije godinu - undefined

Foto: Jutarnji.hr: Lončar prije godinu

“Stvarno sam se napatila, nisam mogla spavati, bila sam iscrpljena, bez energije. Grozno”, kaže Vitomira.

U svojoj Ženskoj grupi na WeChatu, aplikaciji bez koje u Kini nema života, Vitomira je napisala da uzaludno pokušava riješiti svoj problem s kilogramima i tražila nekoga ko ima slično iskustvo. 

Javila joj se Dragana Popović Gaga, certificirana trenerica koja živi u Shenzhenu, tri sata leta od njenog Xi’ana. Rekla je da joj može pomoći, ali da u život treba uključiti i - vježbanje. 

“Kako sam zaista htjela napraviti nešto sa sobom, pristala sam čak i na vježbanje, haha. I tako je krenulo. Prvo sam učila osnove o proteinima, ugljikohidratima i mastima. Istodobno su krenule lagane vježbe. Mislim, lagane za nekoga tko je u treningu, ali za mene, koja sam bila potpuno izvan forme, bile su nezamislivo teške. Bila sam crvena u licu kao rak, jedva sam disala, sve je boljelo”, priča ona. 

U početku je Gaga pratila svako njeno vježbanje, fotografirala joj je svaki tanjir da vidi što jede, a u sljedećoj fazi je prešla na njenu aplikaciju u kojoj su vježbe koje treba napraviti i ostali podaci.

 “Dan sam počinjala s jajima na 100 načina, povrćem, određenim voćem u ograničenim količinama, bademima, chia sjemenkama... Bijelo pileće meso bilo je uvijek spas u zadnji čas kada bi me uhvatila glad. I ono što je bilo jako bitno to je - voda. Bez dovoljne hidratacije nema naprijed. Prehrana je raznovrsna i sadrži sve što je potrebno organizmu, ali sa smanjenim ugljikohidratima i pojačanim proteinima”, objašnjava Vitomira. 

Uživanje u treningu

Prošli su mjeseci prije nego što je počela uživati u treningu. I sada joj bude teško, ali je veseli. 

U početku je vježbala tri puta po pola sata sedmično. Utezi su joj bile bočice vode od pola litre, sve teže bilo joj je nezamislivo. 

Danas vježba s utezima od pet kilograma pet puta sedmično. Koristi vježbe za oblikovanje pojedinih dijelova tijela, za jačanje muskulature... 

U porodici Šimić kuha samo suprug, koji je, dok je supruzi spravljao obroke, bez posebne namjere gubio kilograme. 

Lončar sa suprugom - undefined

Foto: Jutarnji.hr: Lončar sa suprugom

Prije šest mjeseci i on se odlučio na vježbanje te je ukupno smršao 11 kilograma.

Otkako su se preselili u Aziju, par uživa u svakom trenutku, a posebno su ih veselila putovanja. 

“‘Blizu’ su nam mnoge zanimljive destinacije. Više puta smo putovali po Indoneziji, Kambodži, Maleziji, Filipinima, Vijetnamu, Laosu... Otkrivamo nove svjetove, civilizacije, kulture. Lijepo je i zanimljivo”, priča Vitomira, koja kao da se pomlađuje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije