Jeste li čuli za vitamin K? Ključan je za zgrušavanje krvi!

Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za vitamin K? Ključan je za zgrušavanje krvi!
Svi smo čuli za vitamine A, B, C, D, i E, ali šta je sa K?

Vitamin K je vjerojatno jedan od manje poznatih vitamina, pa za šta je to zapravo odgovoran i kako znamo da ga imamo dovoljno ? Bright Side donosi činjenice koje trebate znati.

Prije svega, vitamin K ima dva prirodna oblika: K1 (phylloquinone) i K2 (menaquinone).

K1 se nalazi u zelenom lisnatom povrću, dok K2  se može naći u fermentiranoj hrani.

Vitamin K sintetizira proteine koji su neophodni za krvni ugrušak i zaustavljanje krvarenja. Nedostatak može dovesti do velike modrice. On "sarađuje" sa vitaminom D te dovodi kalcij u kosti, te ojačava vaše kosti. Nizak nivo vitamina K može dovesti do povećanog rizika od fraktura.

Ostale koristi od vitamina K koje su preporučene, ali nisu u potpunosti dokazane su i da smanjuje rizik od raka i Alzheimerove bolesti i prostate.

Preporučene dnevne količine (RDA) za vitamin K varira ovisno o dobi, spolu, i težini. Međutim, jednostavan vodič za odrasle je 0.001mg vitamina K za svaki 1kg (2.20lbs) tjelesne težine.

Gdje možete dobiti vitamin K?

Iz biljaka kao što su bosiljak, kadulja, timijan, peršin, korijander, vlasac... Zeleno lisnato povrće kao što su kelj, špinat, repa...Salata kao što su mladi luk, radič, potočarke, zelene salate, crvena salata...Iz ljutih začina, kao što su biber, paprika, čili u prahu i kari.

Ostali veliki izvori: šparoge, komorač, praziluk, kiseli krastavci, soje, maslinovo ulje, i sušeno voće.

Pobrinite se da tražite savjet od svog doktora prije uzimanja dodataka vitamina K.

Zdrava i uravnotežena prehrana može pružiti dovoljno vitamina K za vaše tijelo!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije