Djeca preživjelih u velikim tragedijama teže se nose sa stresom

Radiosarajevo.ba
Djeca preživjelih u velikim tragedijama teže se nose sa stresom
/ Holokaust - genocid nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu
Najnovije studije pokazuju da djeca preživjelih u velikim tragedijama poput genocida mogu naslijediti markere traume u svojoj DNK
Studija koju su sproveli na institutu bolnice Mount Sinai u Njujorku je pokazala kako žrtve holokausta i njihova djeca imaju smanjene nivo kortizola u odnosu na jevrejske porodice koje su za vrijeme Drugog svjetskog rata živjele van Evrope.
 
Kortizol je hormon koji spada u steroidne hormone, a reguliše odgovor organizma na stres. Smanjen nivo kortizola je povezan sa sklonošću ka depresiji i emocionalnoj hipersenzitivnosti te sa socijalnom ankcioznošću.
 
Studija je objavljena u časopisu Biological Psychiatry u avgustu 2015. Voditeljica studije, Rachel Yehuda, našla je iste rezultate i kod djece ratnih veterana i kod ljudi koji su preživljeli 9/11.
 
Sve ovo ne znači da studija govori o međugeneracijskoj traumi, nego pruža novi uvid u mehanizme djelovanja stresa na epigenetičkoj razini, piše Jelena Kalinić u svom blogu Quantum of Science.
 
Također, ovo pruža novo svjetlo na genezu depresije te možda pomogne u stvaranju novih metoda kojim bi se pomoglo onima koji pate od depresije.
 
Opširnije na ovu temu možete čitati na ovom lin ku

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije